Počinje 12. Beogradski festival evropske književnosti

Počinje 12. Beogradski festival evropske književnosti

OTVARANjEM i panelom "Književnost i politička korektnost" u utorak 6. juna u 19.30 časova počinje 12. Beogradski festival evropske književnosti. Pitanje političke korektnosti u književnosti i kulturi ključno je pitanje ovogodišnjeg festivala i ono će naći važno mesto u razgovorima sa svim učesnicima. Tokom tri celovečernja književna programa publika će moći da prati čitanja poznatih pisaca, ekskluzivnih gostiju, kao i dva panela o savremenoj književnosti i kulturi.

06. 06. 2023. u 17:37

SA 32. MEĐUNARODNOG FESTIVALA ZLATNI VITEZ: Uspeh srpskog filma

SA 32. MEĐUNARODNOG FESTIVALA "ZLATNI VITEZ": Uspeh srpskog filma

NA TRIDESET drugom Međunarodnom filmskom festivalu "Zlatni Vitez", održanom u gradu Grozni (Čečenska Republika, Rusija), filmovi iz Srbije osvojili su značajne nagrade. Među laureatima su ostvarenja: "Sveta Petka - Krst u pustinji", "Krošnja", "Freska", "Avantura karikature", "Čudotvorac tumanski".

06. 06. 2023. u 17:32

LUISA VALENSUELA, ARGENTINSKA KNJIŽEVNICA, ZA NOVOSTI: Pisanje fikcije zahteva slobodu

LUISA VALENSUELA, ARGENTINSKA KNJIŽEVNICA, ZA "NOVOSTI": Pisanje fikcije zahteva slobodu

DANI Argentine na Kolarcu doveli su u zdanje ove zadužbine i veliku argentinsku spisateljicu Luisu Valensuelu, koja je tokom boravka u Srbiji održala predavanje i studentima Filološkog fakulteta u Beogradu a potom se i u Novom Sadu susrela sa čitaocima, studentima ali i svojim dugogodišnjim izdavačem, Nenadom Šaponjom iz kuće "Agora". Ova kuća objavila je četiri Luisine knjige: zbirku eseja "Opasne reči", njen prvi roman "Moraš da se smeškaš", zatim "Roman noar s Argentincima" i "Simetrije".

06. 06. 2023. u 17:26

FRANKENŠTAJNOVA MAJKA VELIKE ALMUDENE GRANDES: O španskm romanu u Institutu Servantes

"FRANKENŠTAJNOVA MAJKA" VELIKE ALMUDENE GRANDES: O španskm romanu u Institutu Servantes

ROMAN "Frankenštajnova majka" Almudene Grandes, u izdanju kuće "Blum" i prevodu Jasmine Milenković, biće predstavljen u četvrtak, 8. juna u 19 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes. Uz prevodioca, na promocije knjige govoriće i književna kritičarka, Tamara Krstić iz izdavačke kuće "Blum". Uvod u razumevanje dela Almudene Grandes, kao i uloge koju je imala u književnosti španske tranzicije, predstaviće profesor Vladimir Karanović sa Katedre za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

06. 06. 2023. u 17:11

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE PREMA VELIKANU: Izložba o Radoslavu M. Grujiću u UB „Svetozar Marković“

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE PREMA VELIKANU: Izložba o Radoslavu M. Grujiću u UB „Svetozar Marković“

NA čoveka koji je otkrio zemne ostatake cara Dušana, prilikom iskopavanja Crkve svetih Arhangela u Prizrenu, spasao mošti kneza Lazara, cara Uroša i despota Stefana Štiljanovića i dao veliki doprinos izučavanjuu najznačajnijih srpskih spomenika kulture, podsetiće izložba „Otrgnut od zaborava akademik prof. dr Radosav M. Grujić“, koje će biti otvorena u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u četvrtak, 8. juna u 13 časova.

06. 06. 2023. u 08:39