STRAH OD NOVOG POGROMA: Reditelj Dušan Milić o završetku filma Mrak, čija se radnja odvija u enklavi na Kosovu i Metohiji

STRAH OD NOVOG POGROMA: Reditelj Dušan Milić o završetku filma "Mrak", čija se radnja odvija u enklavi na Kosovu i Metohiji

ZAVRŠETAK filma "Mrak" je potpuno neizvestan. Planirano je da bude gotov do kraja godine, ali male su šanse da se to dogodi. Ostala mi je tonska obrada koju radim sa našim danskim koprodukcionim partnerima. Trebalo bi da putujem u Dansku 14. decembra i da tamo radim desetak dana, ali zbog sve teže epidemiološke slike i kod nas i kod njih sumnjam da ću otputovati.

25. 11. 2020. u 11:22

UMETNOST FOTOGRAFIJE: Boško Bunuševac i “Vukovi”

UMETNOST FOTOGRAFIJE: Boško Bunuševac i “Vukovi”

FOTOGRAFIJA predstavlja deo dugoročnog projekta koji prati tim "Vukovi Beograd" - započetog sa željom da približi požrtvovanost i ljubav prema igri koju imaju igrači koji se ovim bave isključivo amaterski u timovima sa mizernim budžetima - u ovom slučaju to je klub američkog fudbala u Srbiji.

24. 11. 2020. u 17:58

KNjIŽEVNA KRITIKA: Ljubav, dobrota  i majstorstvo

KNjIŽEVNA KRITIKA: Ljubav, dobrota i majstorstvo

KNjIGA "Fragmenti o prolaznom ludilu" sadrži osam poglavlja. Čine ih zapisi o piščevom detinjstvu i ranoj mladosti u Metohiji - tom u svemu povlašćenom prostoru njegovog života i proze iz koje se opominjemo o značaju - za sve nas - te srpske prapostojbine.

24. 11. 2020. u 16:43

DNEVNIK ZABLUDA: Kulturna kolonija

DNEVNIK ZABLUDA: Kulturna kolonija

"BEZ kulture i relativne slobode koju ona podrazumeva, društvo je, čak i kada je savršeno, samo džungla. Zbog toga je svako autentično stvaranje poklon za budućnost ", napisao je francuski filozof i književnik, nobelovac Alber Kami.

24. 11. 2020. u 16:24

LIČNI STAV: Ljosa i NATO

LIČNI STAV: Ljosa i NATO

RAZGOVOR sa peruanskim nobelovcem Mariom Vargas Ljosom, objavljen u dodatku Kultura ("Novosti", 10.11.2020) nastavak je dobrog prijema njegove ličnosti i dela u srpskoj kulturi.

24. 11. 2020. u 13:32

EVROPEJSKO BLAGOSTANjE: Izvini, vuče, malo sam se šalio...

EVROPEJSKO BLAGOSTANjE: Izvini, vuče, malo sam se šalio...

Poznanici iz svih krajeva Evrope pišu mi obeshrabrujuća pisma. Iz obližnjih, takoreći evropejskih zemalja - takođe. Uopšte ne nameravam da budem ironičan povodom virusa korona, Bože sačuvaj. Ta zaraza već je napravila mnogo zla, i još će. Biti zlurad kad mi sami još nismo procenili razmere nesreće - bila bi to poslednja, sramotna stvar. Ja bih samo o tome koliko je nestabilno čitavo to evropejsko blagostanje, koliko je tamo lomljiv sistem socijalne zaštite.

24. 11. 2020. u 13:06

GROZNO JE IGRATI PRED PRAZNOM SALOM: Hoće li pozorišta ugasiti novi termini izvođenja predstava ili minus na blagajni

GROZNO JE IGRATI PRED PRAZNOM SALOM: Hoće li pozorišta "ugasiti" novi termini izvođenja predstava ili minus na blagajni

DA li novi termini za izvođenje predstava dovode u pitanje rad pozorišta (zbog moguće nezainteresovanosti publike i materijalne neisplativosti), čak i ako se prihvati "intervencija" ministarke kulture Maje Gojković da ona budu izuzeta iz odluke o zatvaranju u 18 časova - pitanje je koje u poslednja dva dana muči pozorišne poslenike. Mišljenja su delimično podeljena, ali su jedinstvena u stavu da se u ovako dramatičnim zdravstvenim okolnostima, svi faktori moraju uzeti u obzir.

24. 11. 2020. u 09:23