NI ČOKOLADA NI KOLAČI: Zašto nas ova namirnica čini srećnijim

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 12. 2025. u 21:45

KADA nam je potreban brz podstrek, često ćemo automatski posegnuti za čokoladicom ili kolačićem, ali slatkiši verovatno neće popraviti raspoloženje.

НИ ЧОКОЛАДА НИ КОЛАЧИ: Зашто нас ова намирница чини срећнијим

Foto: Free Images Pixabay

 Postoje, međutim, namirnice koje zaista mogu da pomognu - obezbeđuju važne nutrijente i podstiču "hormon dobrog raspoloženja" u mozgu. Među njima posebno mesto zauzima fermentisana hrana, pa bi upravo sada trebalo iskoristiti prednosti jedne od najčešćih namirnica na srpskim trpezama - kiselog kupusa.

U Srbiji, kiseli kupus je jedno od neizostavnih zimskih jela, a ujedno i fermentisana hrana koja ima velike koristi za organizam. Posebno je hranljiv zato što prolazi kroz proces fermentacije, tokom kojeg mikroorganizmi prisutni u kupusu razgrađuju njegove prirodne šećere i pretvaraju u organske kiseline. Fermentacija počinje kada prirodno prisutni kvasci i bakterije dođu u kontakt sa šećerima u kupusu.

Tokom fermentacije stvaraju se uslovi koji podstiču rast korisnih probiotika - bakterija koje imaju značajne zdravstvene koristi. Probiotici takođe pomažu da se hrana lakše vari, čime se poboljšava sposobnost creva da apsorbuju vitamine i minerale koje ona sadrži. Zahvaljujući različitim sojevima korisnih bakterija i enzimima, može da ublaži probavne tegobe i podrži zdravlje creva.

Istovremeno, kiseli kupus jača imunitet. Zdrava crevna flora doprinosi boljoj zaštiti organizma od štetnih mikroorganizama, smanjuje rizik od infekcija i ubrzava oporavak. Uz to, bogat je vitaminom C i gvožđem, koji dodatno podržavaju normalno funkcionisanje imunog sistema.

UTIČE NA POZITIVNO NA RASPLOŽENjE

Pošto prirodno sadrži bakterije, konzumiranje fermentisane hrane, pa između ostalog i kupusa, može da se poveća broj dobrih bakterija u crevima, što pozitivno utiče na raspoloženje.

Pravilna ravnoteža crevne mikroflore povezana je sa manjim rizikom od depresije, između ostalog i zato što neke crevne bakterije prirodno proizvode triptofan i serotonin - hormon sreće.

Određene vrste crevnih bakterija proizvode i neurotransmiter gama-aminobuternu kiselinu (GABA), koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, jer je nizak nivo GABA povezan sa pojačanom anksioznošću i stresom, Vusiness insider.

 

NIZ PREDNOSTI

Ova namirnica doprinosi mršavljenju jer je niskokalorična, bogata vlaknima i probioticima, što pomaže da duže budemo siti te može uticati na smanjeno taloženje masti, iako su potrebna dodatna istraživanja. Utiče i na zdravlje srca jer vlakna i probiotici mogu da pomognu u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, a vitamin K2 smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Health line. Isti vitamin ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja i čvrstoće kostiju.

Ipak, za razliku od svežeg kupusa, kiseli kupus može da sadrži veću količinu natrijuma, pa je to važno imati u vidu ako vodite računa o unosu soli.

Najviše koristi od kupovnog kiselog kupusa dobićete ako odaberete nepasterizovane varijante koje ne sadrže dodatni šećer ili konzervanse.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠAMPIONI U FOKUSU: Anđela Vuković - Radoznalost je njena supermoć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIJA I ALBANIJA ODLUČUJU - IDE LI SRBIJA NA OLIMPIJADU? Tako je rešeno na svetskom nivou...