Ultimatum FIBA: Ako igrate ABA slede sankcije, pod upitnikom Olimpijske igre u Riju

Đ. M.

08. 04. 2015. u 21:30

Ukoliko klubovi budu nastavili da igraju u ABA ligi neće im biti dozvoljeno da učestvuju u takmičenjima pod patronatom FIBA. Ova zabrana bi stupila na snagu ne od predsojećeg Evropskog prvenstva 2015, već od Olimpijskih igara

Ултиматум ФИБА: Ако играте АБА следе санкције, под упитником Олимпијске игре у Рију

KAO što se očekivalo, FIBA, odnosno generalni sekretar svetske košarkaške organizacije, Patrik Bauman, na sastanku u Ženevi sa čelnicima nacionalnih federacija bivše SFR, zapretio je da će, ukoliko klubovi budu nastavili da igraju u ABA ligi (koja će od 1. maja biti zvanično nepriznata od strane FIBA) njihove reprezentacije biti sankcionisane. Tačnije, neće im biti dozvoljeno da učestvuju u takmičenjima pod patronatom FIBA. Ova zabrana bi stupila na snagu ne od predsojećeg Evropskog prvenstva 2015, već od Olimpijskih igara.

Bauman je obvestio prisutne da FIBA više nema nameru da ostvari bilo kakav kontakt sa sadašnjim funkcionerima ABA jer nisu na vreme dostavili dokumenta, zbog čega je i povučeno njihovo priznanje.

FIBA svet je ujedno naložila nacionalnim savezime iz zemalja bivše SFRJ da što hitnije formiraju novo regionalno takmičenje (za početak od 12 ekipa), u čijem bi rukovodstvu bili predstavnici federacija, klubova učesnika i FIBA Evropa. Na to su predsednik KSS Dragan Đilas, kao i čelnici crnogorskog i hrvatskog saveza, odgovorili da je, zbog činjenice da uskoro kreće plej-ofa ABA lige, nekorketno i praktično nemoguće da se čuju vizije klubova, pa je FIBA ipak "popustila" i dala rok od 30 dana.

Zanimljivo je da FIBA, kako je rečeno na sastanku nema ništa protiv kontakata nacionalnih federacija sa ABA, ako je ta Liga neophodna za funkcionisanje ovdašnje košarke, odnosno ako je moguće da savezi, u dogovoru sa federacijama prezumu to takmičenje. Naravno, onda bi se u taj sistem uključila i FIBA Evropa i praktično ne bi moralo da dođe do formiranja novog takmičenja.

Na sastanku nije bilo govora šta ako to "preuzimanje" ne bude uspešno obavljeno i šta će biti ako se stvori drugo takmičemnje, niti se FIBA bavila pitanjem gde bi eventualno novoroformirani šampionat imlo prohodnost u Evropi, s obzirom na to da (zasad) niti svetska niti evropska kuća košarke imaju bilo kakav uticaj na dva najvažnija kontinentalna takmičenja Evroligu i Evrokup.

Ali, očigledno je, ako se "rat" FIBA i Evrolige koji sve više bukti, završi "pat" pozicijom, odnosno od sledeće sezone krenu dve klupske trke za prvaka kontinenta (kao što je bilo 2000. sa Evroligom i Suproligom), prohodnost iz novoformirane lige bila ka FIBA klupskom šampionatu Evrope.

DELEGACIJA

Na sastanku osim predstavnika nacionalnih federacija (KSS su predstavljali predsednik Dragan Đilas i potpreedsednici Andrija Kleut i Dejan Tomašević) i Patrika Baumana (generalni sekretar FIBA), bili su još Ivan Mainini (počasni predsednik FIBA), Turgaj Demirel (predsednik FIBA Evropa), Kamil Novak (regionalni direktor FIBA Evropa) i Dejan Bodiroga (član Borda FIBA Evropa i predsednik takmičeraks ekomisije FIBA Evropa).


PROČITAJTE JOŠ:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

ranko

08.04.2015. 21:39

Gospodin Lisac rece pre dva dana da FIBA nema nista protiv ABA lige,zar je moguce da nas je takav "gospodin" slagao?

ranko

09.04.2015. 10:30

@ranko - Kakve veze ima odnos Zvezda-Partizan sa ovom situacijom covece.Ja sam se samop nadovezao na tekst od pre dva dana za koji imas link na ovoj istoj stranici gde Lisac bestidno laze da sa FIBA nama nikakvih problema.

Miki

08.04.2015. 21:59

Ne bi me cudilo da je ovo sa ucenama inicirano iz nase zemlje. Neki nasi bivsi igraci, a sada predsednici klubova, u toj FIBA imaju jake veze. Istim tim "nasim" (pod navodnicima jer nisu bas sasvim nasi) odgovara mala domaca liga gde lakse mogu da uticu na sudjenje.

Do daske

09.04.2015. 08:31

@Miki - To ti je dobar komentar. Evo, kako vlast nece da privatizuje fudbal ? Prvo izgubili bi mesta u upravnim odborima najvecih klubova. Drugo ako bi cela liga bila privatna i potpuno nezavisna, a privatna, ne bi moglo vise da se utice na ishod prvenstva i na namestanje utakmica...Ne bi moglo da se utice na prvenstvenu trku.

Do daske

09.04.2015. 08:37

@Miki - Ja se slazem da je sudjenje u ABA izuzetno dobro. Mislim da je vrhunsko i to mi se mnogo svidja, prava stvar. Nije mi doduse malo jasna ova poslednja utakmica kad komentator vice da onaj crnja igra sjajnu "denial" - "dinajl" odbranu na Akojonu. A ovaj ga hvata rukama sa prednje strane, gura ga rukama, hvata ga, koliko mnogo drzi ruke na njemu, a kad bi to bilo dozvoljeno plejmejkeri bi na tudjem pleju tako igrali odbranu svih 40 minuta a ne samo dva minuta, ali ajde...

Do daske

09.04.2015. 08:39

@Miki - Generalno mislim da je sudjenje u ABA jako dobro, to je najbolji elemenat takmicenja, ja mislim. I nisu sudije krive za poraz Partizana. Akojon je zbrzao kontru i dali nam troju odmah. Trebao je da saceka, da uspori, pozicioni napad, da potrosi 20 sekundi. Akojon je krivac za poraz. Odigrao je totalno neiskusno taj potez, odmah trica i to je preokrenulo mec. To je u stvari pravi stvarni, kljucni i prelomni trenutak meca.

из главе

09.04.2015. 07:25

aba liga beše ono što smo imali do 90, II po kvalitetu u svetu,, pa onda 5,1 njih to nije htelo, zbog "nacionalnih" liga i reprezentacija, a onda je ne slo firma 15g kasnije to isto platentirala, a danas Srbi u inat ( ovo zna ceo svet - kad je inat u ? nema veze gde je naš interes) brane tuđu firmu

Do daske

09.04.2015. 08:13

Klubovi koji igraju ABA ligu trebaju listom da istupe iz nacionalnih kosar. takmicenja i igraju samo ABA ligu. Broj ucesnika moze se povecati na 16, plej-of serija da se produzi i da se izmisli i neko kup takmicenje - ABA "kup". U svakom slucaju klubovi ucesnici ABA lige treba da istupe iz nac. kos. takmicenja i da igraju samo ABA ligu ...

Do daske

09.04.2015. 08:24

Uostalom, broj utakmica u ABA bi mogao da se poveca i tako sto bi isti broj predstavnika ( 12 ili 10 ) mogao da igra cetvorokruzno umesto dvokruzno. Ko sisa FIBU, ako nas uslovljavaju reprezentacijom, neka ucesnici ABE istupe iz nacionalnih takmicenja i onda nece biti osnova za ucenu ( ne takmice se u nac. sampionatu ). Kad vec pisem da kazem i da mislim da "vajld - karte" u ABA treba ukinuti ...

RS

09.04.2015. 10:14

sasvim jednostavna racunica. Srbija DRUGA na SP u kosarci i hop....odma se liga rastura....nemogu ovakve drzavice ko Srbija da budu u finalu....tu mora da igra Francuska, Spanija ili Njemacka a ne SRB ili CRO....daj boze da se varam!

momcilo

09.04.2015. 11:10

FIBA je u pravu. regionalna liga treba da bude Srbija, RS, CG i Grcka, sasvim dovoljno za Srbiju .