PROPUSNICA ZA KONCERT, NE I ZA POSAO: Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti upozorava na ograničenja kod kovid-sertifikata

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

19. 10. 2021. u 10:00

NAJAVLjENE kovid-propusnice mogle bi da se koriste kao uslov za odlazak u bioskop, pozorište, na koncert, izložbu ili utakmicu, ali nikako za odlazak u školu ili na posao, kao u Italiji. To je drastično rešenje i suprotno našem Ustavu, kaže za "Novosti", Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

ПРОПУСНИЦА ЗА КОНЦЕРТ, НЕ И ЗА ПОСАО: Повереник за заштиту података о личности упозорава на ограничења код ковид-сертификата

Milan Marinović / FotoTanjug

Krizni štab trebalo bi ove nedelje da odlučuje o ovim propusnicama, a Marinović navodi moguće opcije. Prema njegovim rečima, jedna od varijanti je da one sadrže samo bar-kod, ali je, smatra, ta solucija malo verovatna. Naime, bilo bi komplikovano nabavljati čitače bar-kodova za sve institucije koje bi mogle da traže propusnice.

- Mogle bi da sadrže i osnovne lične podatke (ime, prezime, JMBG) i fotografiju korisnika, koja bi olakšala identifikaciju i sprečila da se propusnica falsifikuje ili je koristi drugo lice, ali u tom slučaju građani bi morali dobrovoljno da je vade i na šalteru se fotografišu, kao kad vade "bus plus". Nikako ne bi smela da se koristi fotografija iz ranijih baza podataka, recimo za vađenje lične karte - kaže Marinović.

Treća opcija je da propusnica ne sadrži fotografiju i da podaci budu iskorišćeni iz postojeće baze vakcinisanih ili testiranih, ali u tom slučaju bi, pored propusnice, osoba morala da pokaže kovid redarima neki lični dokument sa fotografijom, kojim bi potvrdila da je to baš njena propusnica (ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu). Poverenik, međutim, ističe da kovid redari mogu samo izvršiti uvid, a nikako nositi lični dokument negde na proveru, zbog potencijalne zloupotrebe ličnih podataka.

Takođe, konstatuje da bi trebalo dobro urediti propise da se precizno zna ko rukuje prikupljenim podacima i ko ima pristup toj novoj bazi, kao i koliko se dugo čuvaju podaci. Upozorava i na opasnost da će vrlo teško biti organizovati proveru verodostojnosti svih kovid-propusnica kada su u pitanju sportske manifestacije, kojima prisustvuje više hiljada ljudi.

Marinović dodaje i da ne bi bilo loše uredbom dati ovlašćenje kovid redarima da mogu da proveravaju propusnice, ali primećuje da to nije nužno. Primer za to je Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, po kom je moguće da blagajnik traži lična dokumenta ljudi koji kupuju karte za visokorizične utakmice. Ako mogu blagajnici, zašto ne bi mogli kovid redari.

LIČNA ODGOVORNOST REDARA

NEKE evropske zemlje ozvaničile su kovid-propusnice bez fotografije. Redar mora da pusti osobu sa propusnicom na događaj, a ukoliko inspekcija kontrolom utvrdi da je u pitanju falsifikat, osoba odgovara i zbog falsifikata. Ukoliko, pak, redar pusti na događaj osobu bez propusnice, odgovoran je on - kaže Marinović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili