TUŽILAŠTVO GONILO 45 LICA ZA PET GODINA: Otvorena javna rasprava o novoj Strategiji za procesuiranje ratnih zločina

V.C.S.

05. 08. 2021. u 16:18

TUŽILAŠTVO za ratne zločine u poslednjih pet godina podiglo je 34 optužnice protiv 45 lica. Od toga su 22 preuzete od Tužilaštva BiH i njima su obuhvaćena 23 lica. Ukupno je potvrđena 31 optužnica, među kojima su sve pristigle iz BiH, plus osam "domaćih".

ТУЖИЛАШТВО ГОНИЛО 45 ЛИЦА ЗА ПЕТ ГОДИНА: Отворена јавна расправа о новој Стратегији за процесуирање ратних злочина

Foto: Tanjug

Ovo se navodi u Predlogu nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, za period 2021-2026.

Ministarstvo pravde otvorilo je javnu raspravu o ovom dokumentu, zajedno sa Predlogom akcionog plana za sprovođenje Strategije. Rasprava će trajati do 10. septembra, a svi komentari, predlozi i sugestije dostavljaju se Ministarstvu.

Analizirajući situaciju u prethodnih pet godina, Ministarstvo navodi da je Tužilaštvo donelo 35 naredbi o sprovođenju istrage protiv 45 ljudi, a da je ona obustavljena u 10 predmeta, u odnosu na 22 lica.

Viši sud u Beogradu doneo je za pet godina 18 prvostepenih presuda za ratne zločine, ali je kao poseban problem istaknuta neujednačena sudska praksa. Apelacioni sud je doneo 23 odluke po žalbama i ukinuo 17 odsto presuda, dok je 35 odsto preinačeno.

Za pet godina sklopljena su samo tri sporazuma o priznanju krivice, gde je najduža izrečena kazna bila 10 godina zatvora. Nerešen je ostao 21 predmet, koji obuhvata 71 lice.

U narednom periodu predviđa se unapređenje efikasnosti rada Tužilaštva, posebno afirmisanje primene instituta sporazuma o priznanju krivice i sporazuma o svedočenju, zatim unapređenje poverljivosti procesa istrage i pokretanje finansijskih istraga, odnosno podnošenja zahteva za privremeno ili trajno oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim delom. Predviđeno je i osnaživanje saradnje sa Komisijom za nestala lica, Jedinicom za zaštitu i Službom za otkrivanje ratnih zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili