SVAKOGA proleća, kada procvetaju trešnje, koje u poeziji za decu Gordane Brajović imaju posebno mesto, njoj u čast, na književnom konkursu kojim joj se odužuje Centar za kulturu i umetnost rodnog Aleksinca, dodeljuju se nagrade za najbolju knjigu posvećenu najmlađima, ali i za najuspelije radove osnovaca i srednjoškolaca. Za zbirku pesama "Rođen kao zmaj - pesme dečje i nimalo naivne" ("Pčelica", Čačak) na 23. konkursu, ove godine je nagrađen Dragan Hamović.

Isti žiri ocenjivao je odrasle i buduće velike pisce, a u njemu su bili profesor Zorana Opačić (predsednik), reditelj i pisac Vladimir Andrić i prošlogodišnji laureat Rade Tanasijević.

Više od 400 radova pristiglo je na konkurs iz 68 osnovnih i 20 srednjih škola. Za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, u kategoriji poezije, tema je bila "Šta sanjaju deca", a najuspešniji rad imala je Lea Kosanović, iz OŠ "Miloš Crnjanski" (Novi Sad). Drugo mesto osvojila je Lenka Lilić, OŠ "Ljupče Španac" (Bela Palanka), treće Iva Ljubić iz OŠ "Dušan Radović" (Bor), dok su pohvaljeni Luka Aleksić, OŠ "Ljupče Nikolić" (Aleksinac), Luka Arsenović, OŠ "Vera Blagojević" (Banja Koviljača, istureno odeljenje u Trbušnici) i Mihajlo Pajović, OŠ "Miloš Crnjanski" (Novi Sad).

NAGRADE I ZA ČASOPISE PORED pisaca i učenika, nagrađeni su i časopisi osnovnih i srednjih škola sa teritorije Srbije. Konkurisalo ih je 20, a pobedio je "Vukov Osnovac" - časopis OŠ "Vuk Karadžić" iz Kikinde. Pohvale su dobili "Gimnazijalac" Valjevske gimnazije, kao i "Almanah" Literarne sekcije "Desanka Maksimović" iz iste škole. Među pohvaljenima su i "Veseli vragolani", OŠ "Stefan Nemanja" iz Niša, Zbirka edukativnih stripova "Da ti nacrtam!", OŠ "Svetozar Marković" iz Vranja i "Poliinfo", Politehničke škole iz Subotice.

U istom uzrastu, najbolji prozni rad imala je Lena Davidović, OŠ "Žarko Zrenjanin" (Kikinda), a slede je Teodora Tonić, OŠ "20. oktobar" (Novi Beograd) i Jana Petrović, OŠ "3. oktobar" Bor. Pohvaljeni su Lenka Živak, OŠ "Dositej Obradović" (Požarevac) i Todor Tufegdžić, OŠ "Majur" (Majur). Za više razrede osnovnih škola tema je bila "Predeli sna". U kategoriji poezije prvonagrađena je Srna Marković, OŠ "Olga Milošević" (Smederevska Palanka), drugoplasirani je Vuk Milenković, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" (Aleksinački Rudnik), a treću nagradu dobila je Teodora Mišić, OŠ "Vuk Karadžić" (Knjaževac). Pohvale su zaslužili Lidija Aranđelović, OŠ "Olga Milošević" (Smederevska Palanka), Dimitrije Dmitrović, OŠ "Popinski borci" (Vrnjačka Banja) i Teodora Radojičić, OŠ "Olga Milošević" Smederevska Palanka.

Najbolji prozni rad, među osnovcima od petog do osmog razreda, imao je Milan Božilović, OŠ "Ljupče Nikolić" (Aleksinac). Priznanja su dobili i Teodora Mišić, OŠ "Vuk Karadžić" (Knjaževac) i Aleksandar Milošević, Osnovna i srednja škola - Gimnazija "Svetozar Marković" (Niš), a pohvalu Marta Savić, OŠ "Ljupče Nikolić"(Aleksinac).

Srednjoškolci su obrađivali temu "Čovek dobre nade". Priznanja za poeziju otišla su Teodori Danilović i Vuku Dramićaninu iz Gimnazije u Ivanjici, kao i Sari Mladenović iz Umetničke škole u Nišu. I pohvala je otišla u ivanjičku gimnaziju i to Katarini Stanić. Nagrade u kategoriji proze pripale su Lazaru Živadinoviću, Tehnička škola "Prota Stevan Dimitrijević" (Aleksinac), Jasni Kozici, Medicinska škola (Užice) i Đorđu Đukiću, Srednja škola Koceljeva. Pohvaljena je Danica Vasić, Tehnička škola "Prota Stevan Dimitrijević" (Aleksinac).