Slavni dadaista u palati magične Pegi

V. Crnjanski Spasojević

08. 09. 2019. u 09:39

Славни дадаиста у палати магичне Пеги

Cela soba u palati Pegi Gugenhaj posvećena slikama Džeksona Poloka

Reporter "Novosti" na retrospektivnoj izložbi Žana Hansa Arpa u Veneciji. Posetioci mogu da vide njen grob i grobove 14 kućnih ljubimaca. Sablažnjavala javnost raskalašnim životom

ŠKOLjKA i glava, skulptura u bronzi iz 1933. godine, rad umetnika Žana Hansa Arpa, bila je prva stvar koju je čuvena i ekstravagantna kolekcionarka Pegi Gugenhajm kupila za svoju kolekciju. Od tada je prošlo više od 80 godina, a Pegina kolekcija u Veneciji odužila se jednom od osnivača dadaizma retrospektivnom izložbom "Priroda Arpa", čijem zatvaranju je prisustvovao prošlog vikenda i reporter "Novosti".

- Arp me je odveo u livnicu u kojoj je ovo delo dovršeno i toliko sam se zaljubila u taj predmet da sam morala da ga uzmem u ruke. Čim sam ga osetila, poželela sam da bude moj - napisala je svojevremeno kolekcionarka u autobiografiji.


PROČITAJTE JOŠ:
Balkan iz ženskog ugla

Sa Žanom Arpom, baš kao i sa Kandinskim i Ivom Tangijem, upoznao ju je Marsel Dišan, jedan od najuticajnijih umetnika dvadesetog veka i Pegin prijatelj. Kao i Tangi, i Arp će se, sudeći prema Peginim biografima, naći na podužoj listi njenih ljubavnika, među kojima je bio i čuveni pisac Semjuel Beket.

Kako kažu u Kolekciji Pegi Gugenhajm, "Priroda Arpa" bacila je sasvim drugačije svetlo na šestodecenijsku karijeru pionira apstrakcije. U sobama magične Palate Venijer, Peginom nekadašnjem domu, našlo se 70 skulptura od plastike, bronze, mermera i drveta, kolaži, crteži i tapiserije iz privatnih kolekcija. Postavku je priredila Ketrin Kraft, a organizovao "Nešer centar za skulpturu" iz Dalasa. Takođe je bilo izloženo i sedam Arpovih dela iz stalne Pegine kolekcije.

Arp je bio član čuvene minhenske grupe "Plavi jahač", radio je sa Polom Kleom i dadaistima u Cirihu. Početkom dvadesetih ženi se umetnicom Sofijom Tauber, sa kojom pravi velike kolaže. Projektovao je masivne plastike za univerzitete u Harvardu i Karakasu, i za Unesko u Parizu.

Kip "Anđeo grada" prst u oko kaluđericama


Njegove "fluidne forme", kako ih zovu organizatori izložbe, savršeno su se uklopile u ambijent bele Pegine palate, koja jednom stranom izlazi na Grand - kanal, a drugom na venecijanske uličice, okružena raskošnom baštom. Ovde su svojevremeno na sedeljke dolazila slavna imena kao što su Truman Kapote, Tenesi Vilijams, Meri Makarti, Vilijam Barouz ili Alen Ginzberg.

Žan Arp

Među bujnim rastinjem u unutrašnjem dvorištu posetioci mogu da vide skulpture Henrija Mura, Alberta Đakometija, ili francuske vajarke Žermen Rišje, kao i čuvena vrata od crnog gvožđa i bojenog stakla, rad kalifornijske umetnice Kler Falkenštajn. U dnu dvorišta nalazi se grob same Pegi i njenih 14 kućnih ljubimaca, uz natpis "Ovde leže moje voljene bebe".

U dvorištancetu, tačno ispred kapije kroz koju se izlazi na Grand - kanal, postavljen je bronzani "Anđeo grada" Marina Marinija, iz 1948. Skulpturu je nemoguće ne primetiti kada se plovi Grand - kanalom. U pitanju je kip sa jahačem raširenih ruku, glave zabačene unazad, sa falusom u erekciji. U svojim memoarima Pegi je tvrdila da je Marini osmislio da falus može da se skine, a da ga je ona postavljala kada je znala da će tu proći kaluđerice.

Ovde je sahranjena Pegi Gugenhaj


Bele zidove palate krase dela Pikasa, Dalija, Šagala, Kandinskog, Maljeviča, Pita Mondrijana, Žorža Braka, Renea Magrita, Pola Klea, Huana Miroa, Maksa Ernsta, De Kirika, Dalija, Mana Reja, Brankušijeve skulpture... Cela jedna soba posvećena je Džeksonu Poloku, verovatno najskupljem američkom slikaru, pioniru apstraktnog ekspresionizma, kog je svetu otkrila upravo Pegi Gugenhajm.

O najpoznatijoj kolekcionarki govorilo se kao o "sablazni moderne umetnosti", dobrim delom zbog njenog raskalašnog života i neobuzdanog seksualnog apetita.

Pegi Gugenhaj


Pegi je, takođe, važila za škrticu, na čijim zabavama se piju jeftina italijanska vina, ali je broj umetnika koje je direktno finansirala veliki.


PROČITAJTE JOŠ:
PORTRETI "GALERIJE BESMRTNIH": Velikani pozorišta putuju Srbijom

LUVR

PEGI Gugenhajm je iz ratom zahvaćene Evrope uspela da spase, šaljući ih brodom za Njujork, 150 vrednih dela savremene umetnosti. Pre toga je pokušala da ih skloni u skladište "Luvra", ali joj je uprava muzeja odgovorila da radovi za čije je čuvanje zamolila nisu vredni spasavanja. Među njima su bili Kandinski, Kle, Brak, Delone, Dali, Magrit, De Kiriko, Miro, Ernst...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije