MINISTAR SINIŠA MALI: Mere moraju da podstaknu privredu i sačuvaju radna mesta

Novosti online

utorak, 21. 07. 2020. u 20:16

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Мере морају да подстакну привреду и сачувају радна места

Foto: Printscreen

DRŽAVA je preuzela na sebe najveći teret krize i pomogla privredi, čime je sprečen najgori scenario otpuštanja radnika, a u saradnji sa privredom razmatraće se konačni efekti mera i tome kakva vrsta pomoći im je dalje potrebna, kaže ministar finansija Siniša Mali.

On je gostujući u emisji „Oko“ na RTS rekao da efekat mera da bude takav da podstakne rast privrede i sačuva radna mesta.

Ističe da je država izašla sa ozbiljnim i sveobuhvatnim paketom mera pomoći privredi i da je preuzela najveći teret krize.

Ističe da se mere još primenjuju i da će se u septembru videti pravo stanje stvari.

- Najrealnije je da o efektima govorimo i septembru jer je ovo mesec u kome još važi podrška i mere za ublažavanje posledice Kovida, a tada ćemo znati kakvi su prilivi, kako je regovala EU na ovaj paket pomoći, kako nam ide sa izvozom, zatim kakav je zdravstvena situacija... - rekao je Mali.

Nakon toga, kaže, razmatraće se konkretnije kakav je paket mera ili podrške dalje potreban privredi, ističe.

- U ovom trenutku dosadašnji efekat mera je takav da nema masovnih otpuštanja radnika, što je scenario I u mnogim jačim zemljama od naše, nema zatvranja fabrika, prodavnice su nam sve vreme bile pune - rekao je Mali.

Navodi i da niko ne može da predvidi kakva će situacija usled korona virusa biti narednih meseci i da se u saradnji sa Republičkim zavodom za statitsiku i PKS radi istrazivanje, odnosno anketa u preduzećima o tome sa kakvim se izazovima suočavaju, I kako funkcionišu.

- Ono što je veoma važno je da postoji poverenje između vlade, države i privrede. Slusamo se međusobno, i radimo zajedno, tako je definisan prvi set mera, a sada ćemo dalje da vidimo kako možemo da podržimo privredu - rekao je Mali.

Ministar finansija kaže da je situacija ozbiljna, ali da se pokazalo da možemo da se nosimo sa njom i borimo za svako radno mesto.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je vlada reagovala brzo i adekvatno da sačuva „kičmu privrede“ i da je važno da nije došlo do otpuštanja radnika.

Čadež kaže da će dalje biti teško kao i svuda u svetu, ali da je urađeno sve što je moglo da problema u privredi bude što manje.

Ističe da se sada pažnja usmerena na to da se vidi koji sektori su najviše pogođeni i kome je najviše potrebna pomoć.

- Nemamo više mogućnosti da pomažemo linearno svim sektorma. Sada radimo detaljnu analizu gde možemo najviše da pomognemo i gde je to najpotrebnije - rekao je Čadež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

peki

22.07.2020. 08:57

"prodavnice su nam sve vreme bile pune", "nemamo više mogućnosti da pomažemo linearno svim sektorima". Ako su već prodavnice uvek bile pune zašto su vlasnici dobili po 30.000 za svakog radnika tri meseca. Oni inače i ne daju veće plate. Zbog toga sada neće moći da dobiju pomoć ni oni kojima je stvarno potrebna.