MINISTAR SINIŠA MALI: Mere moraju da podstaknu privredu i sačuvaju radna mesta

Novosti online

21. 07. 2020. u 20:16

DRŽAVA je preuzela na sebe najveći teret krize i pomogla privredi, čime je sprečen najgori scenario otpuštanja radnika, a u saradnji sa privredom razmatraće se konačni efekti mera i tome kakva vrsta pomoći im je dalje potrebna, kaže ministar finansija Siniša Mali.

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Мере морају да подстакну привреду и сачувају радна места

Foto: Printscreen

On je gostujući u emisji „Oko“ na RTS rekao da efekat mera da bude takav da podstakne rast privrede i sačuva radna mesta.

Ističe da je država izašla sa ozbiljnim i sveobuhvatnim paketom mera pomoći privredi i da je preuzela najveći teret krize.

Ističe da se mere još primenjuju i da će se u septembru videti pravo stanje stvari.

- Najrealnije je da o efektima govorimo i septembru jer je ovo mesec u kome još važi podrška i mere za ublažavanje posledice Kovida, a tada ćemo znati kakvi su prilivi, kako je regovala EU na ovaj paket pomoći, kako nam ide sa izvozom, zatim kakav je zdravstvena situacija... - rekao je Mali.

Nakon toga, kaže, razmatraće se konkretnije kakav je paket mera ili podrške dalje potreban privredi, ističe.

- U ovom trenutku dosadašnji efekat mera je takav da nema masovnih otpuštanja radnika, što je scenario I u mnogim jačim zemljama od naše, nema zatvranja fabrika, prodavnice su nam sve vreme bile pune - rekao je Mali.

Navodi i da niko ne može da predvidi kakva će situacija usled korona virusa biti narednih meseci i da se u saradnji sa Republičkim zavodom za statitsiku i PKS radi istrazivanje, odnosno anketa u preduzećima o tome sa kakvim se izazovima suočavaju, I kako funkcionišu.

- Ono što je veoma važno je da postoji poverenje između vlade, države i privrede. Slusamo se međusobno, i radimo zajedno, tako je definisan prvi set mera, a sada ćemo dalje da vidimo kako možemo da podržimo privredu - rekao je Mali.

Ministar finansija kaže da je situacija ozbiljna, ali da se pokazalo da možemo da se nosimo sa njom i borimo za svako radno mesto.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je vlada reagovala brzo i adekvatno da sačuva „kičmu privrede“ i da je važno da nije došlo do otpuštanja radnika.

Čadež kaže da će dalje biti teško kao i svuda u svetu, ali da je urađeno sve što je moglo da problema u privredi bude što manje.

Ističe da se sada pažnja usmerena na to da se vidi koji sektori su najviše pogođeni i kome je najviše potrebna pomoć.

- Nemamo više mogućnosti da pomažemo linearno svim sektorma. Sada radimo detaljnu analizu gde možemo najviše da pomognemo i gde je to najpotrebnije - rekao je Čadež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza