MOMIROVIĆ: U prethodnih 12 godina izvoz srpskih kompanija porastao više od 300 odsto, sporazum sa Kinom stupa na snagu 1. jula

MOMIROVIĆ: U prethodnih 12 godina izvoz srpskih kompanija porastao više od 300 odsto, sporazum sa Kinom stupa na snagu 1. jula

SPORAZUM o slobodnoj trgovini sa NR Kinom stupa na snagu 1. jula ove godine, a mi vidimo da je slobodna trgovina i pored puno predrasuda i strahova koji su postojali u javnosti donela velike benefite za našu ekonomiju, generišući nova radna mesta i otvarajući šanse za ponovnu reindustrijalizaciju Srbije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom obraćanja u Privrednoj komori Srbije gde su privrednicima predstavljeni potencijali Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

18. 06. 2024. u 12:40

POLJOPRIVREDNICI NE OSIGURAVAJU ROD I USEVE: Polisa im skupa, šteta prevelika

POLJOPRIVREDNICI NE OSIGURAVAJU ROD I USEVE: Polisa im skupa, šteta prevelika

SVE dok poljoprivrednici radije gledaju u nebo i nadaju se da će ova godina biti bolja od prethodne, umesto da osiguraju svoja zemljišta od nepogoda, trpeće nenadoknadive gubitke. U poslednjem naletu ledenica iz oblaka, osakaćeni su usevi, voćnjaci i povrtnjaci. Svega 15 odsto obradivih površina na teritoriji naše zemlje pokriveno je polisom osiguranja, što je, prema rečima stručnjaka, premali procenat naspram ogromnog potencijala koji imamo.

18. 06. 2024. u 11:46

NOVI PODACI REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA:  Opao promet nekretnina

NOVI PODACI REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA: Opao promet nekretnina

U SRBIJI je nastavljena stabilizacija i smirivanje na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine, podaci su Republičkg geodetskog zavoda (RGZ). Kako se navodi u saopštenju, promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti u ukupnoj vrednosti je opao za pet odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

17. 06. 2024. u 15:21

TOKOM APRILA IZDATE 2.723 GRAĐEVINSKE DOZVOLE U NAŠOJ ZEMLJI: Zgrade podižu i bez kupaca

TOKOM APRILA IZDATE 2.723 GRAĐEVINSKE DOZVOLE U NAŠOJ ZEMLJI: Zgrade podižu i bez kupaca

STAMBENI kvadrati ne prestaju da niču na teritoriji naše zemlje, uprkos tome što tražnja za nekretninama i dalje nije na zavidnom nivou. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom ovog aprila izdate su 2.723 građevinske dozvole, što predstavlja povećanje od 38,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od tog broja, čak 79,3 odsto izdato je za zgrade namenjene isključivo stanovanju.

17. 06. 2024. u 15:03

SRPSKI LITIJUM MOŽE U EVROPU SA ZELENIM PASOŠEM: Johana Bernsel, portparolka EK, za Novosti, o projektu Jadar i stavu Brisela

SRPSKI LITIJUM MOŽE U EVROPU SA "ZELENIM PASOŠEM": Johana Bernsel, portparolka EK, za "Novosti", o projektu "Jadar" i stavu Brisela

HOĆE li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16. 06. 2024. u 10:00

RATE NIŽE GRAĐANIMA BLIŽE: Kako će odluka NBS da utiče na kredite u dinarima

RATE NIŽE GRAĐANIMA BLIŽE: Kako će odluka NBS da utiče na kredite u dinarima

GRAĐANI koji imaju kredite u dinarima sa varijabilnom kamatom i oni koji planaraju da uzmu takvu pozajmicu u naredna tri meseca mogu da očekuju smanjivanje visine rate. Ovo je omogućeno jučerašnjom odlukom Narodne banke Srbije da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto. Izvršni odbor NBS smanjio je i stopu na depozitne olakšice na pet procenata, kao i na kreditne olakšice na 7,50 odsto.

14. 06. 2024. u 07:00