Bura u Nikšiću zbog kandidature Dragutina Papovića: Nagrada za antisrpsku kampanju

V. KADIĆ

23. 05. 2020. u 07:39

Бура у Никшићу због кандидатуре Драгутина Паповића: Награда за антисрпску кампању

Dragutin Papović Foto Skupština CG

Predavaće na Filozofskom fakultetu predmete koje nije izučavao na studijama
KANDIDATURA Dragutina Papovića, poslanika Demokratske partije socijalista, za docenta na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, postala je dežurna tema na ovoj visokoškolskoj instituciji. Reč je o poslaniku vladajuće koalicije koji se "proslavio" svojim istupima protiv Srpske pravoslavne crkve, veličajući sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Sumnja se da je konkurs namešten i da će Papović naredne sedmice, kada se bude odlučivalo, steći pravo da predaje predmete istorija Crne Gore 1 i 2, kao i opšta istorija 1 i 2, iako nije izučavao te oblasti tokom magistarskih i doktorskih studija.

"Novosti" su pokušale da čuju stav Papovića, ali on na naše SMS poruke nije odgovorio.

Veće Filozofskog fakulteta u Nikšiću predložilo je Senatu da Papovića izabere u zvanje docenta na konkursu koji je raspisan krajem prošle godine za oblast nacionalna istorija i opšta istorija, iz starog i srednjeg veka, iako kandidat nema stečene reference i nema objavljene radove iz tog dela istorije.

U dopisu profesora sa Studijskog programa za istoriju u koji su novinari imali uvid, navodi se da je komisija verifikovala kandidaturu Papovića kao predavača za pomenute predmete podvlačeći da on nije izučavao te oblasti tokom magistarskih i doktorskih studija. Tema njegovog magistarskog rada glasi "Protivnici vlasti u Crnoj Gori 1945-1948", a doktorske disertacije "Intelektualci i vlast u Crnoj Gori od 1945. do 1990".

- On nije kompetentan za oblasti za koje se predlaže, jer nema naučnih radova iz oblasti istorija Crne Gore od najstarijeg vremena do 15. veka i opšte istorije starog veka. Tokom svog akademskog školovanja na magistarskim i doktorskim studijama Papović nije imao nijedan predmet koji se ticao traženih predmeta na konkursu. Papović tokom svoje radne karijere nije držao vežbe i predavanja iz opšte istorije starog veka. Kandidat ne poznaje stručnu terminologiju i nastavno-naučne sadržaje iz pomenutih naučnih oblasti, ne poseduje stručno znanje koje je neophodno za ispunjavanje nastavnih obaveza na Filozofskom fakultetu - ističe se u dopisu, uz pojašnjenje da su dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović i rukovodilac studijskog programa Živko Andrijašević predložili nestručnu i nekompetentnu komisiju koju čine profesori kojima nije uža naučna oblast stari i srednji vek.


POLITIČKE REFERENCE

POSLANIK Demokratskog fronta Budimir Aleksić, član skupštinskog Odbora za prosvetu i nauku, kaže za "Novosti" da Papović nema stručne i naučne reference, ali ima političke.

- Na jednoj od sednica odbora postavio sam mu pitanje kako je moguće da bude kandidovan za tu funkciju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Nije odgovorio. Ćuti i danas. On je jedan od kreatora Zakona o slobodi veroispovesti i glasni propagator progona Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. I zbog toga treba da bude nagrađen - kaže Aleksić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vojvoda Moracki

23.05.2020. 14:31

Evo ja sam profesor hortikulture, mogao bih da se kandidujem za profesora Istorije CG 1,2 i 3.