ZANIMLJIVE, NOVE PREDSTAVE NA JUBILARNOM, 20. BEOGRADSKOM FESTIVALU: Igra strasti i ljubavi

M. N. M.

27. 03. 2023. u 15:36

ZAJEDNO, mi slavimo igru, slogan je pod kojim se odvija jubilarni, 20. Beogradski festival igre, koji će potrajati do 13. aprila - u glavnom programu. Naime, 21. maja će u Beograd doći, kao gošća ovog festivala, i čuvena glumica Izabela Roselini sa svojom autorskom predstavom "Darvinov osmeh", od koje će prihod biti usmeren azilu za životinje.

ЗАНИМЉИВЕ, НОВЕ ПРЕДСТАВЕ НА ЈУБИЛАРНОМ, 20. БЕОГРАДСКОМ ФЕСТИВАЛУ: Игра страсти и љубави

BFI promo/Todd Macdonald

Do tada, na samom festivalu publiku očekuje još spektakularnih sadržaja, budući da je ove godine program na više nivoa izašao iz onoga što očekujemo da bude definisano kao igra. Igra se slavila i u virtuelnoj stvarnosti u "Pariskom balu" Blanke Li igranom kao svojevrsni epilog festivala, slavile su je proteklog vikenda i akrobate kroz cirkuski, ali i igrački spektakl francuskog "Galaktik ansambla"...

U Bitef teatru u ponedeljak i utorak 27. i 28. marta, publika će videti predstavu "Fakaruni" za koju koreografiju, na muziku naslovnog junaka, potpisuje svestrana Orli Portal iz Tel Aviva, a o kojoj autorka kaže:

- Fakaruni je strastvena igra, temperamentni ritual koji otkriva intimnu vezu između tela ograničenog vremenom i vanvremenske ljubavi, nastao uz živo izvođenje čuvene pevačice i muzičarke Um Katlum, "glasa nacije".

Ovo je prvi komad koji je Orli kreirala isključivo za muške izvođače, praćen pesmom dame koja je hrabro ušla u muški svet i postala ikona slobode, izvor inspiracije i ženski glas oslobođen patrijarhalnog diktata.

Nakon gostovanja izraelskih umetnika, u sredu 29. marta u zemunskoj Operi i teatru "Madlenianum" izvodi se komad "Elenit" (na fotografiji), postavka gosta iz Atine, koreografa Euripida Laskaridisa.

Gostovanje Baleta Toskane sa predstavom "Bajadera" 30. marta rasprodalo je sve ulaznice za Atelje 212, a 1. i 2. aprila u Beogradu nastupa i Izrael Galvan - najpre u "Madlenijanumu" sa komadom "Zlatno doba", dok druge večeri izvodi solo u Bitef teatru.

U aprilu će uslediti i gostovanje Baleta Torina sa komadom "Faun" u novosadskom SNP, na čijoj će velikoj sceni potom nastupiti i stari znanci iz Holandskog teatra igre, Jirži Kilijan i ekipa, 7. i 8. aprila sa koreografijama "Bogovi i psi/ Figure u izumiranju/ Trasa".

Potom, ponovo u Beogradu, na sceni JDP gostovaće kompanija iz Majnca sa predstavom "Obećanje" u koreografiji Šaron Ejal, a glavni program festivala koji je hrabro iskoračio iz zone komfora, zatvoriće londonska Kompanija Hofeša Šehtera, 12. i 13. aprila u "Madlenijanumu". Uzbudljiva nova postavka slavnog koreografa obuhvaćena naslovom "Dvostruko ubistvo", koja obuhvata dve sasvim različite koreografije, "Klovnovi" i "Ispravka", spustiće posle dve večeri izvođenja na zemunskoj sceni zavesu na glavni program jubilarnog izdanja BFI.

Šekterova kompanija za kraj

NOVA postavka slavnog koreografa,jednog od najpoznatijih umetnika savremene igre Hofeša Šektera koji se proslavio i komponovanjem neobičnih muzičkih partitura, sa uzbuđenjem je iščekivana, jedna od poslastica na programu 20. festivala, čije će jubilarno izdanje zatvoriti osobenim spojem epskog i lirskog, razorne energije i one krhke i suptilne...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024