POSLE 31. januara i isticanja važnosti Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, niški pekari su se dogovorili da osnovna životna namirnica poskupi za pet dinara. Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović, pritom, kaže da su ovakvoj odluci doprinele i neke promene na tržištu, a prvenstveno više cene sirovina.

Nišlije će, tako, od 7. februara veknu hleba plaćati 35, umesto dosadašnjih od 28 do 30 dinara.

- Domaćeg žita više nema jer se izvozi, a pretpostavljam da će uslediti uvoz iz Turske po ceni koja nam još nije poznata, pa moramo biti spremni. Iako smo shodno Uredbi Vlade od avgusta prošle godine imali pravo da veknu prodajemo po ceni od maksimalnih 46 dinara, mi smo Nišlijama hleb naplaćivali znatno jeftinije - ističe Vukadinović, i dodaje da je cena žita u međuvremenu sa 16 “skočila” na 23 dinara.

Pročitajte još - Cena hleba još odoleva, pšenica od letos poskupela za 30 odsto

Potrošačima u Nišu se, inače, dnevno isporuči 100.000 vekni takozvanog narodnog hleba, a ukoliko se usvoji novi iznos gradske takse za isticanje naziva firme pekari najavljuju da može doći i do dodatnog poskupljenja.

- Novi cenovnik lokalne samouprave je problematičan jer predviđa obavezu pekara da angažuju firmu koja će uraditi projekat brendiranja, što košta i do 200 evra po objektu. Pored toga i dosadašnjeg plaćanja firmarine, u obavezi su da plaćaju i isticanje reklame, čija cena zavisi od kvadrature zauzetog prostora na izlogu, što je dodatni namet od pedesetak dinara dnevno - objašnjava Vukadinović, i ističe da će ovaj trošak najviše osetiti sugrađani.