PRVOG oktobra 1991. godine hrvatske paravojne snage iz pravca Dubrovnika iznenada su napale jedinice tadašnje JNA, koja se nalazila na teritoriji Trebinja, pri čemu je nastradalo 19 pripadanika JNA. Tog 1. oktobra hrvatske paravojne snage ispalile su nekoliko minobackačkih granata od kojih je nastradalo devetoro Trebinjaca, jedan Gačanin, dva dobrovoljca i sedam aktivnih vojnika, dok je je veliki broj boraca bio ranjen.

PROČITAJTE JOŠ - Ratovi su prošli, vreme je da se živi

Miodrag Višnjić iz Trebinja prvi je ranjeni borac Trebinjske brigade, pogođen jednim od prvih hitaca. On se seća tog dana kao da je bio juče, a jedini je uspeo da preživi, dok je njegovih pet saboraca na licu mesta nastradalo.

- Napali su nas u ranim jutarnjim časovima, sa teritorije Hrvatske, udružene zločinačke snage, a mi smo bili u našoj opštini, u vikend-naselju Ivanica. Bilo nas je šest na bestrzajnom topu, pet mojih prijatelja je poginulo, a ja sam samo igrom sreće ostao živ - istakao je Višnjić.

Toga dana seća se i Pero Mišeljić, predsednik BO Trebinje, koji je i sam bio pripadnik jedinica JNA na Ivanici.

- Bio je to jedan od najtežih i najtužnijih dana rata. Ja sam bio na nekih 100 metara od mesta gde su poginuli naši saborci. Na naša dva topa pale su dve granate, na jednom je poginulo pet, a na drugom tri, dok je šest vojnika ranjeno - seća se Mišeljić.

PALE PRVE ŽRTVE

U UDRUŽENjU dece poginulih boraca “Nasleđe” kažu da se, nažalost, 1. oktobar obeležava dosta skromno, i da bi taj datum trebalo da bude obeležen onako kako mu dolikuje.

- Ovaj datum znači mnogo, jer je na taj dan počeo rat na našem području, kada su pale prve žrtve. Žalosno je što nema više ljudi - ističu u Udruženju.