SUĐENJE ZA SAČEKUŠU U NIŠU: Veštak analizirao Mitićev DNK na čaurama

J. Ćosin

15. 09. 2021. u 16:27

ISPITIVANjEM veštaka sudske medicine, pred Višim sudom u Nišu nastavljeno je suđenje Darku Mitiću koji je osumnjičen za sačekušu u naselju Beverli Hils u Nišu, u kojoj je sa 10 metak, a 20. novembra 2019. godine, izrešetan Miloš Radojković (25).

СУЂЕЊЕ ЗА САЧЕКУШУ У НИШУ: Вештак анализирао Митићев ДНК на чаурама

Foto: Arhiva VN

Tog popodneva oko 17 sati na njega je, ispred kuće, ispaljeno 12 metaka iz pištolja CZ (9mm). Mitić je ranije na sudu rekao da nije kriv i da nema veze s tim slučajem, ali je sudska medicina ustanovila da se na čaurama nalazi Mitićev DNK na osnovu čega je osumnjičen. 

Odbrana Mitića koju je predstavljala advokatica Zora Dobričanin i specijalni savetnik, Dušan Keckarević pokušali su danas da dokažu nedostatke u veštačenju čaura što je i glavni teret osumnjičenog na sudu. 

U Višem sudu danas je svedočila Aleksandra Stojanović, veštak sudske medicine koju je Keckarević ispitivao o uskostručnim načinima analiza čaura. On je pitao da li DNK (dezoksiribonukleinska kiselina) može biti naneta, a da osoba čiji je to sadržaj nije bila u kontaktu sa tim predmetom, a u ovom slučaju čaurom?

- Može na više od jednog načina. Može biti naneta pljuvačkom. Mi smo radili reviziju analize da bi utvrdili prve rezultate do kojih smo došli. Ne može se utvrditi vrsta biološkog materijala na metku. U analizama smo potrošili sav sadržaj za analizu DNK i utvrđeno je da ništa ne upućuje da je u pitanju sekundaran transfer (prenošenje preko garderobe, na primer). Ne može se utvrditi starost biološkog materijala - rekla je između ostalog Stojanovićeva.

Kada je sudija Mirko Drašković pitao "da li ima još pitanja", niko se nije javio. Zato je dopustio veštakinji Stojanovićevoj i njenom kolegi da napuste sudnice. Odmah nakon toga za pultom za svedočenje našao se Keckarević koji je uputio ozbiljne sumnje u veštačenje čaura sa konkretnim zamerkama.

- Ovo nije bilo fer. Veštaci su drugi put danas bili da odgovore na dodatna pitanja, a sada kada sam ih otpustio, iznosite direktna pitanja i da ne kažem optužbe, a koje se tiču njih. Dok su bili tu, postavljali ste uopštena pitanja, a sada iznosite mišljenja na koja samo oni mogu da odgovore - uputio je sudija Drašković reči Keckareviću, dodavši da je odbrana to trebala da mu sugeriše.

Na kraju je konstatovano da se po treći put pozovu predstavnici sudske medicine, ali i balističar Siniša Anđelković.

Suđenje se nastavlja 20. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)