Za Ipsilon 330 miliona

J. LEMAJIĆ

21. 09. 2019. u 16:28

За Ипсилон 330 милиона

Radovi na "Ipsilon kraku" Foto J. L.

Odobrena dodatna sredstva za izgradnju obilaznice oko Subotice

PREDLOGOM rebalansa republičkog budžeta, Vlada Srbije obezbedila je dodatnih 330 miliona dinara za izgradnju obilaznice oko Subotice, odnosno deonice auto-puta E-75 na potezu od graničnog prelaza Kelebija do petlje Subotica-jug.

Budžetom za ovu godinu bilo je obezbeđeno 1,4 milijarde dinara za završetak obilaznice koja se gradi već tri decenije, da bi predlogom rebalansa ta cifra povećana na 1,73 milijarde, što će biti dovoljno za izgradnju oko 10 kilometara obilaznice na potezu od Somborskog puta u Subotici do samog graničnog prelaza Kelebija.

PROČITAJTE JOŠ - Učestvovaćemo u ciklusu od 12 milijardi evra


Naime, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sklopilo je dva ugovora sa kompanijom "Vojput" iz Subotice i podizvođačima. Jedan se odnosi na izgradnju dela obilaznice od Somborskog do Meljkutskog puta, u vrednosti od 1,18 milijardi dinara. Radovi na ovoj deonici su pri kraju. Drugi ugovor, vredan 540 miliona dinara, odnosi se na takozvani nulti sektor, odnosno izgradnju poveznice samog graničnog prelaza Kelebija sa obilaznicom, u dužini od 1,3 kilometra, odnosno velikog kružnog toka u blizini samog prelaza. Radovi za ovu deonicu su u pripremnoj fazi.

Ovaj putni pravac je izuzetno značajan jer povezuje auto-put Horgoš - Novi Sad sa graničnim prelazom Kelebija, a istovremeno, teretni saobraćaj će konačno biti izmešten iz centra Subotice.


GRADI SE VEĆ DVE DECENIJE

IZGRADNjA "ipsilon kraka" počela je još 1990. godine, a radovi su počinjali, po pravilu, pred svake izbore. Ozbiljniji posao počeo je pre dve godine i dosad je urađena i u saobraćaj puštena polovina od 22 kilometra ove veoma važne saobraćajnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Гојко

21.09.2019. 21:03

Uz ovaj tekst ide 5 minuta priloga sa You Tuba, Y-krak drugog septembra 2019.Na kraju videa,predstavnik Vojputa Barat Zoltan,objašnjava šta je još preostalo da se uradi.