Čačak: Radnici zaustavili plenidbu

V. ILIĆ

09. 06. 2018. u 08:15

Чачак: Радници зауставили пленидбу

Radnici telima brane imovinu - Foto V. Ilić

Propao još jedan pokušaj sudskih izvršitelja da uđu u čačansku fabriku reznog alata. Nedopustivo preuzimanje fabrike koja je deo odbrambene industrije

PROPAO je još jedan pokušaj sudskog preuzimanja pogona za proizvodnju kugličnih vretena u fabrici FRA. Radnici su po šesti put bukvalno svojim telima odbranili, kako kažu, svoju koru hleba, pošto su ulaz u fabriku blokirali pred sudskim izvršiteljima, koji su pokušali da oduzimanjem dela pogona naplate dug (4,6 miliona dinara) od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom.

Advokat zaposlenih u FRA Đorđe Nikić kazao je da je podneo zahtev za odlaganje izvršenja.

- Preuzimanje ovog dela fabrike zakonski nije dozvoljeno, jer se ovde nalazi deo odbrambene idustrije Republike Srbije, i proizvode se alati koji su od značaja za vojsku. Vlasnik koji je kupio ovaj deo fabrike svoju potražnju može da dobije u pokretnoj imovini, kancelarijskom materijalu, ali ne i u pogonu za proizvodnju kugličnih vretena - rekao je Nikić.

Pročitajte još: Telima branili fabriku

Prema njegovim rečima, predmet bi trebalo da bude ustupljen Vrhovnom kasacionom sudu koji treba da odluči da li će nastaviti ili poništiti kupovinu. A dok se ne pronađe adekvatna solucija, radnici će sprečiti sudskog izvršitelja da preuzme pogon fabrike FRA, jer na to, kako ističe Nikić, imaju zakonsko pravo.

Zaposleni za ovu krizu u svom preduzeću krive Privredni sud, jer nije mogao da oglasi prodaju, kad postoji Uredba Vlade Srbije od 2015. godine da je fabrika pod zaštitom Ministarstva odbrane, pošto se u njoj prave alati za potrebe namenske industrije.

Sa druge strane, u sudskoj upravi navode da je predmet predaje objekat fabrike, a ne mašine koje se u objektu nalaze, a koje je dužnik (FRA) bio u zakonskoj obavezi da iseli iz objekta, uz očuvanje procesa proizvodnje.

Sud ističe da je razmatran prigovor dužnika odbijen, a da se strane u sporu pozivaju da se uzdrže od iznošenja paušalnih i neproverenih informacija, i tako omoguće sudu da nezavisno i nepristrasno okonča postupak izvršenja.

Pročitajte još: Živim zidom odbranili pogon

- Prilikom donošenja odluke procenjeno je da dužnik nije proizvođač naoružanja i vojne opreme za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, već da je po prodaji objekta pribavio dozvolu za izradu specijalnih alata, kao i da ne pripada grupaciji odbrambene industriji Srbije, što je i navedeno u aktu Ministarstva odbrane.

U celu situaciju i neizvesnu sudbinu nekadašnjeg čačanskog giganta, u kome i danas hleb zarađuje više stotina Čačana, umešao se i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je kazao da lokalna vlast mora da pomogne u pronalaženju zajedničkog dugoročnog rešenja. Dodao je da je za dve godine bilo više od 20 sastanaka, najviše u Ministarstvu privrede.


PODELjENI SINDIKATI

TEŠKU situaciju u fabrici dodatno otežava i podeljenost radnika u dva sindikata, čiji lideri imaju oprečna mišljenja. Industrijski sindikat Srbije u FRA optužio je Nezavisni sindikat radnika u ovom preduzeću da otvoreno podržava poverioca.

Prema rečima predsednika Industrijskog sindikata Dušana Đelića, ostaje otvoreno pitanje da li objekat vrednosti 280.000 evra, sa trafostanicom vrednom 50.000 evra na građevinskoj parceli od 36 ari, treba da preuzme poverilac za dug od 1,5 miliona dinara sa pripadajućom kamatom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Жика Живац

10.06.2018. 08:29

Тој приватној фирми, која се намерила на плац ФРА одавно, треба паркинг за камионе. Они гледају свој интерес али локална самоуправа и држава морају цео спор да посматрају шире. Паркинг или радна места?