Makron u strahu od ruskih obaveštajaca, a za sve krivi Tursku

Tanjug

10. 12. 2019. u 14:00

Макрон у страху од руских обавештајаца, а за све криви Турску

Emanuel Makron Foto: EPA

Francuski predsednik upitao kako je moguće biti član NATO saveza i kupiti ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400
Nejedinstvo NATO-a pokazalo se u potpunosti na dan otvaranja samita Alijanse u Londonu prošle nedelje, a napetost se osetila i između Francuske i Turske, u vezi sa kupovinom ruskog naoružanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Tursku da sarađuje sa saveznicima Islamske države i upitao kako je moguće biti član NATO saveza i kupiti ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

"Tehnički to nije moguće", rekao je Makron, preneo je "Gardijan".

Pročitajte još: Ovo rusko oružje može rešiti ishod rata - a nije nuklearno

Makron, kao i čelnici većine država članica NATO-a, smatra da će ruski odbrambeni sistem unutar NATO-a izložiti svoju vojnu opremu, uključujući borbene avione F-35, ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi.

Na pitanje novinara da li će SAD sankcionisati Tursku zbog kupovine S-400 kako to traži američki Kongres, američki predsednik Donald Tramp je rekao da razmatra to pitanje.

On je potom, kako navodi list, netačno rekao da je Turska bila primorana da kupi S-400 jer je njegov prethodnih u Beloj kući Barak Obama odbio da dozvoli Turskoj da kupi američki sistem odbrane Patriot.

"Turska je tokom dužeg perioda veoma želela da kupi sistem Patriot“, rekao je Tramp, ali Obama nije želeo da im ga proda.

U stvari, Obamina administracija je Turskoj više puta nudila oružje, ali Erdogan je to odbio jer američki sporazum nije uključivao osnovnu tehnologiju Patriota, navodi list.

Nakon što je Tramp branio tursku poziciju, Makron je intervenisao.

"To je njihova odluka", rekao je on za Tursku, dodajući da je i Evropa ponudila da Erdoganu proda sistem za protivvazdušnu odbranu.

"Čak i kad su imali evropsku opciju, potpuno u skladu sa NATO-om, oni su odlučili da ne budu u skladu sa NATO-om", rekao je Makron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Saša

10.12.2019. 14:31

"Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Tursku da sarađuje sa saveznicima Islamske države"...more, koliko sam čitao, nešto Turci slabo sarađuju sa Amerima u poslednje vreme...više sa Rusima.

Ja Paja

10.12.2019. 14:50

ja sam nidlio da je oajj Makron pametan ali boga ni nije ni malo...on hoce da nas ubrdi kako Turci moraju od Evrope da kupe taj neki bezvezni sistem ako im Ameri ne zele da prodaju ...svasta...pa ljudi kipuju za dvoj novac gde hoce i sta hoce...a sta je sa Demokratijom i suverenitetom jedne drzave. .hallo licemeru Francuski...

Sportmaki

10.12.2019. 15:03

Rusi vam iskaču odasvuda iz noćnog ormarića iz rerne sa tavana iz CIA kuhinje sanjate ih noću.