Srpski spasioci naišli na jezive prizore u Albaniji: Sve vreme smo bili u opasnosti, treslo se i dok smo tragali za preživelima

S. Vidačković

ponedeljak, 02. 12. 2019. u 08:00

Српски спасиоци наишли на језиве призоре у Албанији: Све време смо били у опасности, тресло се и док смо трагали за преживелима

Foto Privatna arhiva Davor Vidović sa svojom ekipom u Albaniji Spasioci nisu odustajali

Davor Vidović, vođa srpskog tima za spasavanje iz ruševina zemljotresa za "Novosti"

OSEĆALI smo da tlo podrhtava i dok smo tragali za preživelima u zemljotresu. Sve vreme smo bili u opasnosti, u jednom trenutku, osetili smo udar od pet stepeni po Rihterovoj skali, gledali smo zgrade oko sebe. Trudili smo se da o tome ne mislimo, već da u ruševinama nađemo preživele.

Pročitajte još: Rama o stravičnom potresu: Prekinute spasilačke operacije, 50 žrtava zemljotresa, 2000 povređeno

Ovako, za "Novosti", govori Davor Vidović, vođa Tima za spasavanje Sektora za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. On je, sa još 12 svojih kolega, od prošlog utorka do subote boravio u Albaniji, gde je spasavao ljude i tragao za žrtvama među ruševinama u Tumanama i Draču, koje je za sobom ostavio najsmrtonosniji zemljotres ove godine u svetu.

- Kolege iz Niša i Kragujevca, ukupno nas 13, krenulo je prošlog utorka pre podne - priča Vidović. - Naš konvoj činili su jedno terensko vozilo, vatrogasni kamion i putnički kombi. U Tuman smo stigli u toku noći, i već oko 6.30 počeli smo da radimo.

U ovakvim situacijama prvo se izviđa lokacija i procenjuje stabilnost objekta. Pripadnici srpskog spasilačkog tima prvo su razgovarali sa očevicima, kako bi utvrdili da ne postoji dodatna opasnost - od struje, curenja gasa...

Pročitajte još: Čudo u Albaniji: Pogledajte trenutak kada je mladić posle dva dana izvučen iz ruševina (VIDEO)

- Počeli smo sa ručnim uklanjanjem ruševina, u kojem je učestvovalo 30 vojnika. Koristili smo i bager za uklanjanje ostataka građevine. Toliko je sve bilo zatrpano, da smo u prvi mah mislili da nećemo nikog naći. Vodili smo se intuicijom, i kada smo pomerili ogroman deo betona, pronašli smo dva tela, koja je smrt zadesila u krevetu.

Iako smo profesionalci pa smo navikli na svakakve prizore i mirise, nikada nam nije svejedno - kaže nam Vidović.

Sledeća lokacija je bio hotel na obali u Draču, koji se potpuno urušio. U okviru Štaba međunarodnih snaga, tu su bili angažovani i timovi iz Francuske, Italije, Turske, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Mozda Veruju U Deda Mraza

02.12.2019. 14:02

Kakvih likova ima ovde, a sto ti junace nista ne promeniš u Srbiji nego ovde solis pamet. Meni je drago sto su otisli pomoci.... zalosno je kako jedni na druge senimo....

Snezana

02.12.2019. 14:22

Kad su bile poplave u Srbiji, Rama je izjavio da niko od njih nece doci da pomaze u Srbiji. Nasi sad poslati tamo. Kakva su dalje ocekivanja?