PJONGJANG BESAN: Upali u ambasadu i mučili osoblje, to je teroristički napad

Beta

31. 03. 2019. u 10:41

Incident se dogodio u Španiji uoči drugog samita američkog predsednika Donalda Trampa sa severnokorjeskim vođom Kim DŽong Unom 27. i 28. februara

ПЈОНГЈАНГ БЕСАН: Упали у амбасаду и мучили особље, то је терористички напад

Print screen Youtube

Severna Koreja saopštila je danas da želi istragu upada u njenu ambasadu u Španiji prošlog meseca koji je nazvala "ozbiljnim terorističkim napadom" i aktom iznude koji krši međunarodno pravo.

U prvoj zvaničnoj izjavi posle upada u ambasadu 22. februara portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da ilegalni upad, zauzimanje diplomatske misije i akt iznude predstavljaju ozbiljno kršenje suvereniteta jedne države i kršenje međunarodnog prava i da takvo delovanje nikad ne sme biti tolerisano, preneli su severnokorejski mediji.


Portparol ministarstva je rekao da je oružana grupa koja je upala u ambasadu mučila osoblje i nagovestio da su ukrali opremu za komunikacije.

Incident se dogodio uoči drugog samita američkog predsednika Donalda Trampa sa severnokorjeskim vođom Kim DŽong Unom 27. i 28. februara. Misteriozna grupa koja je pozivala na svrgavanje severnokorejskog režima je preuzela odgovornost za upad. Grupa je uzela kompjuterske podatke i predala nalaze američkom federalnom istražnom birou (FBI).

Deset ljudi osumnjičenih da su upali u severnokorejsku ambasadu u Madridu pripadaju misterioznoj disidentskoj organizaciji koja sebe vidi kao vladu u izgnanstvu posvećenu svrgavanju vladajuće porodične dinastije Kim.


Vođa navodnih napadača je izgleda aktivista za ljudska prava obrazovan na prestižnom američkom univerzitetu Jejl koji je nekad bio u zatvoru u Kini zbog pokušaja spasavanja jednog severnokorejskog disidenta.

Detalji o napadu su počeli da se pojavljuju tek pošto je prošle nedelje španski sudija ukinuo naređenje o tajnosti. Sudija je rekao da je istraga događaja od 22.
februara otkrila dokaze da je "kriminalna organizacija" vezala osoblje ambasade pre nego što su pobegli sa računarima i dokumentima. Jedan američki zvaničnik rekao je da se grupa naziva "Čeolima sivil difens", malo poznata organizacija koja se nedavno založila za međunarodnu solidarnost u borbi protiv severnokorejske vlade.

Službenici ambasade držani su kao taoci nekoliko sati, jedna žena je uspela da pobegne kroz prozor i da pozove pomoć. Kada je policija stigla dočekao ih je jedan od napadača i predstavio se kao severnokorejski diplomata i rekao im da je sve u redu. Većina grupe je kasnije pobegla iz ambasade u tri službena severnokorejska vozila, a vođa grupe i još neki su otišli drugim vozilom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Hercegov Grad

31.03.2019. 20:59

Veliki minus za spansku policiju! I ako mislim da iza ovoga stoji americko maslo!