DUGOOČEKIVANA Izborna skupština SDS održana je danas u Banjaluci. Odlukom delegata, za predsednika SDS izabran je Mirko Šarović, koji je i aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Za Šarovića je glasalo 205 delegata, a za njegovog protivkandidata Milana Miličevića i predsednika GO SDS 181. Prema izvorima iz SDS, Šarović je odneo prevagu zahvaljujući delegatima zvorničke regije!

Pre izbora za predsednika stranke, delegati su usvojili izmene Statuta SDS. Glavne izmene Statuta su da predsednik stranke sam bira Predsedništvo, i da se ponovo uvodi funkcija zamenik predsednika, kao i da se uvodi novi organ, Izvršni odbor, koji će biti sastavljen od kandidata koji dolaze iz izbornih jedinica.

Izborima za predsednika SDS prethodilo je i odustajanje dva kandidata za tu funkciju. Prvo je u petak iz trke odustao Vukota Govedarica, dojučerašnji predsednik SDS, a dan kasnije kandidaturu je povukao i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, ali za razliku od Govedarice, koji je odmah podržao Šarovića, Mićić nije podržao javno nijednog od kandidata za predsednika SDS.

U prvom obraćanju medijima nakon što je izabran za predsednika SDS, Mirko Šarović je rekao da ponovo želi jak SDS na svim nivoima.

- Radićemo na konsolidaciji stranke, a mom protivkandidatu Milanu Miličeviću čestitam na odličnom izbornom rezultatu i za njega će biti mesta u samom vrhu stranke - poručio je Šarović, neposredno posle izborne pobede.

Izbori u SDS došli su nakon višemesečnih svađa i prepucavanja unutar stranke. Odmah nakon završetka oktobarskih izbora zatražena je ostavka Vukote Govedarice i vrha stranke. Ali nakon održavanja nekoliko sednica Predsedništva i Glavnog odbora, Govedarica je uspeo da preživi skoro devet meseci na čelu stranke od završetka izbora. Za to vreme SDS je dobio jake udarce u vidu napuštanja stranke Obrena Petrovića, a gradonačelnika Doboja, i cele garniture SDS iz ovog grada. Nakon odlaska Petrovića SDS je izgubio Doboj.

Pročitajte još: Miličević: SDS je u dubokoj krizi, vreme je za promene

Inače, iz SDS je "Novostima" rečeno da se od Šarovića očekuje da konačno konsoliduje stranku i izmiri sve zavađene struje, a sve kako bi SDS spreman dočekao lokalne izbore sledeće godine.

IZMENE OD sada SDS će imati i funkciju zamenika predsednika, što ranijih godina nije bio slučaj. Takođe, Izvršni odbor stranke će imati do 15 članova, a potpredsednike će birati predsednik stranke. Glavni odbor SDS proširen je na 115 članova.

Mirko Šarović je rođen u Rogatici 1956. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979, živi u Istočnom Sarajevu sa suprugom i dvoje dece. Od 1996. do 1998. godine je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kada je izabran za potpredsednika RS. Na izborima 2000. postao je predsednik RS, a dve godine kasnije izabran je za srpskog člana PBiH. Član je SDS od 1990. godine.


SEDMI PREDSEDNIK

SDS je do sada imao šest predsednika. Prvi predsednik SDS i njen osnivač bio je Radovan Karadžić. Karadžića je u julu 1996. na čelu stranke nasledio Aleksa Buha. Za trećeg predsednika SDS izabran je Dragan Kalinić. Na čelo SDS nakon Kalinića došao je Dragan Čavić. Od 2006. godine SDS je vodio Milan Bosić. Za šestog predsednika SDS izabran je Vukota Govedarica, i juče je izabran sedmi predsednik SDS - Mirko Šarović.