PREDSTAVNICI banjalučkog Udruženja porodica sa četvoro i više dece "Četiri plus" juče su zajedno sa članovima Crvenog krsta, počeli sa podelom paketa sa hranom za dvadesetak socijalno najugroženijih višečlanih porodica na području Banjaluke, izjavio je predsednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

On je rekao da će za najugroženije porodice koje imaju devetoro ili desetoro dece biti uručeni paketi hrane i vreće brašna.

- To su redovne aktivnosti našeg udruženja u koje se uključila i gradska organizacija Crvenog krsta - rekao je Radovanović.

PROČITAJTE JOŠ - NARODNE KUHINjE: "Kazan" samo za stvarno gladne


On je podsetio da Udruženje porodica sa četvoro i više dece "Četiri plus" Banjaluka okuplja oko 700 višečlanih porodica, te da je ove godine prijavljeno od 10 do 15 novih porodica.

Radovanović, koji je i predsednik republičkog Udruženja porodica sa četvoro i više dece, rekao je da u Republici Srpskoj ima više od 5.000 višečlanih porodica i da udruženje u poslednjih 12 godina aktivno radi na poboljšanju njihovog položaja.

On je napomenuo da se udruženje zalaže za pronatalitetnu politiku i da su tražili penzionisanje majki sa četvoro i više dece, izmenu Zakona o dečjem dodatku, te da dečji dodatak bude dostupan za svako rođeno dete.

Radovanović je naveo da u Republici Srpskoj živi oko 5.000 majki koje imaju četvoro i više dece i da ih je većina nezaposlena.