RAT U UKRAJINI: Donbas vri, ruske snage napreduju; "Spartanci" sasekli napad VSU u Donbasu

Novosti onlajn

04. 12. 2022. u 07:17 >> 00:10

Rat u Ukrajini - 284. dan. Ruske snage nastavljaju ofanzicu u pravcu Avdejevke u DNR. Artjomovsk i Soledar za ukrajinske snage trenutno najteži deo fronta, navodi Vladimir Zelenski. Ukrajinska vojska prebacuje dodatne snage u pravcu Kremene.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Донбас ври, руске снаге напредују; Спартанци сасекли напад ВСУ у Донбасу

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Izveštaj sa fronta u Ukrajini: Donbas vri


Pogranične teritorije Ruske Federacije

Ukrajinske formacije granatirale su selo Tišanka i selo Krasnoe u Belgorodskoj oblasti, oštetile stambene zgrade, gasovode i električne vodove. Žrtava i povređenih nema. VSU je napao selo Guevo i farmu Kučerovo u Kurskoj oblasti, civili nisu povređeni.

Smer Starobeljski

U sektoru Liman, ukrajinske jedinice su krenule u ofanzivu na Ploščanu. Ruske trupe su odbile napad VSU, primoravši ga da se povuče uz gubitke u ljudstvu i opremi.

Istovremeno su Oružane snage Ukrajine napredovale ka Krasnopopovki. Ruske jedinice su izvršile kontranapad, potiskujući ukrajinske formacije na prvobitne položaje.

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: Oružane snage Rusije su pogodile koncentracije VSU u Ternovoj, Berestovoje, Višnjevo i Tabaevka.

Slavjanski pravac

U subotu su ruske raketne trupe i artiljerija napale Starokramatorski mašinski kombinat u Kramatorsku. Na objektu je izbio požar.

Ilustracija


Soledarski pravac

Na lokalitetu Bahmutski (Artemovski) nastavljaju se sukobi u okolini Opitnog. Oružane snage RF opkolile su grupu gruzijskih plaćenika, ubivši najmanje pet ljudi.
Ukrajinska komanda prebacuje dodatne jedinice na lokaciju, nadoknađujući nastale gubitke. U oblasti Časovog Jara, VSU jača odbrambene linije.

Luganska Narodna Republika

Ukrajinske formacije ispalile su rakete iz HIMARS MLRS na naselja LNR: u subotu su pogođeni stambeni moduli Državne budžetske ustanove Dorinvest u Novočervonoju, u nedelju su oštećeni tehnička škola i studentski dom u Alčevsku. Dve osobe su povređene.
 

Foto Tanjug/AP


Donjecki pravac

Motorizovane jedinice Oružanih snaga RF nastavljaju borbu u centru Marinke. Strane su razmenile artiljerijske udare. VSU je iz topovske i raketne artiljerije gađao civilne objekte u Donjecku, Gorlovki, Jasinovataji, Mineralnom, Makejevki i drugim naseljima aglomeracije.


Zaporoški pravac

Ruske trupe napale su koncentracije ljudstva i oklopne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Orehovu, Malinovki, Červonoju i Guljajpoljskom.


Ukrajinske formacije pucale na stambene objekte u Mihajlovci, civili nisu povređeni.

 

Novi Ustav DNR

Parlament Saveta naroda Donjecke Narodne Republike (DNR) planira da usvoji novi ustav do kraja tekuće godine, izjavio je danas predsednik parlamenta te samoproglašene republike Vladimir Biđovka.

-Planirano je da se u bliskoj budućnosti, do kraja godine, okončaju svi pravni procesi za usvajanje novog ustava Donjecke Narodne Republike kao konstitutivnog regiona Ruske Federacije, rekao je Biđovka za Donjecku novinsku agenciju, prenosi TASS.

Nakon referenduma održanog od 23. do 27. septembra 2022. godine DNR je postala deo Ruske Federacije, dodaje TASS.

POVLAČENjE Ruske trupe izlaze iz Krasnog Limana, Foto KP.RU

Novi paket sankcija EU

Evropska komisija predstavila je državama-članicama EU deveti paket antiruskih sankcija, koji će dotaći finansijske strukture, napisao je na Tviteru novinar Rikard Jozvjak.

-Evropska komisija je danas obavestila zemlje članice EU o devetom paketu sankcija Rusiji. Zanimljivo je da sankcije ponovo nisu usmerene na Belorusiju, napisao je Jozvjak.

Novinar je dodao da se na novoj listi sankcija nalazi 180 organizacija - banaka, medijskih i tehnoloških firmi. On je takođe pretpostavio da bi ovaj paket sankcija mogao da bude dogovoren tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU 12. decembra.

Foto Tanjug/AP


 

Izveštaj GŠ VSU: Ruska ofanziva u Donbasu se nastavlja

Trupe Ruske Federacije pokušavaju da poboljšaju svoju taktičku poziciju na avdejevskom i bahmutskom pravcu.

Kako je preneo Ukrinform, Generalštab je to objavio na Fejsbuku u večernjem rezimeu.

-Neprijatelj koncentriše svoje napore na obuzdavanju dejstava jedinica Odbrambenih snaga. Nastavlja da vodi ofanzivu na avdejevskom i bahmutskom pravcu i aktivno koristi avijaciju za podršku kopnenim grupama, navodi se u poruci.

U oblastima Bahmuta i Avdrjevke, neprijatelj koncentriše svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija i pokušava da poboljša svoj taktički položaj. Naseljena mesta Soledar, Bahmutske, Bahmut, Opitnoje, Kurdjumivka, Avdejevka, Vodjane, Krasnogorivka, Marinka i Novomihajlivka u Donjeckoj oblasti granatirana su tenkovima i celim spektrom artiljerije.

Foto: Printskrin

 

Generalštab VSU: Bolnice u Donjecku prepune

Medicinske ustanove u gradu Donjecku su prepune ranjenih neprijateljskih vojnika.

- Rusija i dalje trpi gubitke na Donjeckom i Luganskom pravcu. Poznato je da su medicinske ustanove u gradu Donjecku prepune ranjenih neprijateljskih vojnika.

Planirane operacije za civilne pacijente odložene su na neodređeno vreme, novi ranjenici se ne primaju, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, kako je saopštio Generalštab, poslednjih dana u Novopskovsko teritorijalno medicinsko udruženje privremeno okupirane teritorije Luganske oblasti dopremljeno je do 300 ranjenih ruskih osvajača.

Foto Tanjug/AP

Ruski dronovi kamikaze VS tenkova Kijeva

Oružane snage Rusije u Ukrajini primenjuju kamikaze-dronove koji rade na principu obrušavanja, što povećava efikasnost uništavanja tenkova, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor upoznat sa ovim događajem.

„Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije primenjuje baražnu municiju ‘Zala aero’, što povećava efikasnost uništavanja ukrajinske oklopne tehnike“, pre svega tenkova, rekao je sagovornik.

 

Podoljak: Maskove dobre namere vode do Putinovog pakla

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak kritikovao je danas američkog milijardera Ilona Maska zbog njegovih izjava o ratu u Ukrajini i najava o ukidanju cenzure na Tviteru.

-Mask preferira takozvana magična "jednostavna rešenja". "Zameniti teritoriju za iluzorni mir“ ili "otvorite sve zabranjene naloge jer sloboda govora mora biti potpuna“. Ovakve dobre namere utiru put ka paklu Vladimira Putina, naveo je Podoljak na Tviteru.

Foto Tanjug/AP

Amerika Kijevu: Pregovarajte sa Moskvom

SAD su poslale signal Ukrajini da je neophodno započeti pregovore sa Rusijom, saopštio je Jozef Jofe sa Univerziteta Džons Hopkins u članku za američki Tajm.

Kako navodi autor, Vladimir Zelenski se „suočio sa pretnjom koja je do nedavno bila skrivena“. On ističe da ta pretnja dolazi od „njegovih velikodušnih prijatelja sa Zapada“ koji se trude da ne budu uvučeni u „smrtonosni sukob“.

Američki predsednik Džo Bajden suptilno je nagovestio svom kolegi u Kijevu da je vreme da počne da razgovara sa Putinom.

 

Foto Tanjug/AP

 

Turska podržava pregovore Moskve i Kijeva

Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rešavanju aktuelne krize, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

 

Više oblasti Ukrajine pod uzbunom

Vazdušna opasnost proglašena je u delovima Zaporiške, Sumske, Poltavske, Dnjepropetrovske, Harkovske i Kijevske oblasti.

Borbe u blizini Donjecka: "Spartanci" sasekli napad VSU

Oklopna grupa VSU je napadala Avdejevku, ali je naaletela na bataljon „Sparta“ DNR.

-Uz podršku artiljerije „Somalije“ i 238. brigade, napadi VSU na ruske položaje na području sela Vodjanovo, Avdejevski pravac su odbijeni.

VSU je pokušao da prođe kroz nas sa oklopom. Uništena su im 2 BMP-a , kazao je komandant bataljona „Sparta“ Artjom Žoga.

 

VSU: Oboren helikopter Ka-52

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je na istoku Ukrajine danas oboren ruski helikopter Ka-52.

Prema navodima ukrajinskog vazduhoplovstva, helikopter je oborila jedinica Dnjeprovske protivvazdušne raketne brigade Vazduhoplovne komande Istok, prenosi Interfaks Ukrajina.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


Vazdušna opasnost objavljena u istočnim delovima Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape vazdušne opasnosti Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

 

Kadirov: AHMAT-OMON čiste naselja

Šef Čečenije Ramzan Kadirov najavio je nastavak čišćenja na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti, posebno u selu Kamenka-Dnjeprovska.

-Operacije sistematskog čišćenja se nastavljaju na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti. Ovoga puta su borci Ahmat-Krepost OMON (u transportu) i Ahmat-Grozni OMON radili što efikasnije u selu Kamenka-Dnjeprovskaja. Napominjemo da naši momci deluju veoma pažljivo i brzo. Ovakav pristup omogućava minimiziranje štete na civilnoj infrastrukturi i izbegavanje žrtava među ljudstvom, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

 

Odbijeni napadi VSU na severoistočnom frontu

Na donjeckom pravcu ruske trupe sprovode uspešne ofanzivne operacije u oblasti grada Artjemovsk u DNR. Više od 50 ukrajinskih militanata i 6 vojnih oklopnih vozila oružanih snaga oružanih snaga uništeno je na dan u tom pravcu.

Na jugu donjeckog pravca oružanih snaga Ukrajine pokušali su proboje u naselja Pavlovka i Ševčenkovo u DNR. VSU su sa značajnim gubicima bačeni natrag na svoje prvobitne položaje. Gubici ukrajinskih snaga iznosili su do 40 ubijenih ukrajinskih militanata, 1 BMP i 3 pikapa.

Foto Tanjug/AP

Na Kupjanskom pravcu u blizini naselja Novoselovskoje je ruske snage su osujetile pokušaj VSU da napadne u pravcu naselja Kuzemovka u LNR. Na područjunaselja Kislovka je, takođe, osujećen pokušaj napada na položaje ruskih trupa u rejonu naselja Jagodnoje Harkovskom regionu. Uništeno je više od 60 ukrajinskih militanata, 2 pikapa i 2 automobila.

Na Krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je pokušao da napadne položaje ruskih trupa u pravcu naselja Plošćanka, Červonopopovka i Žitlovka u LNR. Kao rezultat ruskih artiljerijskih udara, napad je odbijen, a jedinice VSU su vraćene na polazne linije fronta.
 
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck

Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck, Makejevku i Zajcevo, ispalivši ukupno 17 projektila kalibra 122 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ruska vojska: Iznad DNR oboren ukrajinski Su-25, uspešna ofanziva kod Artjomovska

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, a ruska vojska vodi uspešna ofanzivna dejstva u oblasti Artjomovska, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da su sistemi za PVO tokom prethodnog dana oborili devet ukrajinskih bespilotnih letelica u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj Narodnoj Republici i Harkovskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

Osim toga, presretnuto je pet raketa ispaljenih iz višecevnog bacača raketa „Himars“ i „Uragan“ u LNR i Zaporoškoj oblasti, dok su dve američke protivradarske rakete „HARM“ oborene u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

U Harkovskoj oblasti uništeno je skladište nafte, odakle su ukrajinski vojnici dobijali gorivo za vojnu tehniku u kupjanskom pravcu, dok je u Zaporoškoj oblasti uništeno skladište municije i raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine.

Portparol je istakao da ruska vojska vodi uspešna ofanzivna dejstva u oblasti Artjomovska (ukrajinskih Bahmut) u DNR. U protekla 24 časa u ovom pravcu ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno šest oklopnih vozila.

U kupjanskom pravcu je napadom avijacije, artiljerijske vatre, tenkovima i teškim raketnim sistemima na položaje Oružanih snaga Ukrajine sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da izvedu napad u LNR. Napadom na ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Kislovka sprečen je pokušaj napada na položaje ruskih trupa u naselju Jagodno u Harkovskoj oblasti. U napadu je ubijeno više od 60 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva kamioneta i dva automobila.

U južnodonjeckom pravcu ukrajinske trupe pokušale su da upadnu u naselje Pavlovka u DNR. Tokom aktivnih dejstava ruskih trupa, neprijateljska jedinica je potisnuta na minsko polje i uništena artiljerijskom vatrom.

Bezuspešno su završani i napadi Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Ševčenko u Donjeckoj Narodnoj Republici. Napadom ruske jurišne avijacije i artiljerijskom vatrom ukrajinske snage potisnute su na prvobitne položaje uz značajne gubitke. U borbi je ubijeno 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno borbeno vozilo pešadije i tri kamioneta.

Foto Tanjug/AP

U krasno-limanskom pravcu ukrajinske snage su neuspešno pokušale da napadnu položaje ruskih trupa. Ruske snage su artiljerijom odbile napad, a ukrajinske jedinice vraćene su na početne položaje.

U LNR su sprečeni napadi dve jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Kremena. Takođe su uništene tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. U ovim borbama poginulo je i ranjeno više od 80 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, borbeno vozilo pešadije i oklopno vozilo.

U oblastima naselja Grigorovka i Markovo u Donjeckoj Narodnoj Republici uništene su dve protivradarske stanice za protivbaterijsko ratovanje američke proizvodnje AN/TPQ-37.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 337 aviona, 178 helikoptera, 2.618 bespilotnih letelica, 391 protivvazdušni raketni sistem, 6.983 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 909 vozila za višecevne raketne sisteme, 3.653 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 7.463 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Foto RIA

Ispaljeno najmanje šest raketa na Donjeck

Ukrajinska vojska je ispalila šest raketa iz sistema „Grad“ na Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka, najmanje četiri osobe su ranjene, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Povećan nivo saradnje među ruskim trupama

U ruskim trupama povećan je nivo saradnje, što obezbeđuje napredovanje, rekao je za Sputnjik obaveštajac specijalnih snaga Zapadnog vojnog okruga u selu Novoselovsko u LNR.

Prema njegovim rečima, kompetentna taktika i interakcija između svih jedinica koje se nalaze u tom okrugu daju maksimalan rezultat.

- Prelomni trenutak je, verovatno, nastupio pre dve i po nedelje, konkretno u ovom naselju, kada su jedinice prestale da rade svaka u svom pravcu. To jest, kao što znate, pešadija izvršava svoje zadatke, izviđanje svoje zadatke, tenkisti izvršavaju svoje. Kada smo ovde započeli zajedničku stvar i radimo za isti cilj, tek tada je počelo napredovanje - rekao je sagovornik agencije.

Foto AP

On je primetio da sada svi sarađuju jedni sa drugima, komuniciraju jedni sa drugima i pokrivaju jedni druge – i tako različite trupe deluju kao jedno celo. „Zahvaljujući ovome možemo da se krećemo napred“, zaključio je specijalac.

Vazdušna opasnost objavljena u istočnim delovima Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape vazdušne opasnosti Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Kadirov: Uhapšeni diverzanti u Hersonu

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da su u Hersonskoj oblasti uhapšeni diverzanti koji su planirali da izazovu eksplozije na oslobođenim teritorijama.

- Čišćenje naselja u Hersonskoj oblasti od ukrajinskih zločinačkih elemenata teče u punoj meri... Uhapšeni su diverzanti koji su planirali subverzivne akcije na oslobođenim teritorijama. Komanda naših specijalnih odreda je od njih dobila dragocene informacije, koje planira da uskoro iskoristi protiv ukrajinskih nacionalista - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Foto: EPA

On je dodao da je diverzantima oduzeto na desetine jedinica naoružanja, uključujući bacače granata i eksplozivne naprave.

Granatiran Donjeck i Novolugansk

Ukrajinske snage su u nedelju ujutru granatirale Donjeck i Novolugansko, jedan civil je ranjen, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Jedini razlog ulaska Finske u NATO je navodna ruska nuklearna pretnja

Glavni razlog što Finska teži da uđe u NATO je navodna ruska nuklearna pretnja nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto u intervjuu za novinsku agenciju Kjodo.

Foto: Tanjug/AP/Vikipedija/Tviter printskrin

Prema njegovim rečima, sa početkom specijalne vojne operacije u Ukrajini promenila se „realna bezbednosna situacija u Evropi“.

S obzirom na to, Finska je morala da razmisli o tome „kako da reaguje“ i „gde da dobije podršku“ u slučaju opasnosti od upotrebe nuklearnog i hemijskog oružja, što je i postalo osnovni faktor za odluku o članstvu u NATO-u, objasnio je ministar.

Prvi brod sa žitom iz Ukrajine stigao u Etiopiju

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da je prvi brod s 25.000 tona žita iz programa Grain from Ukraine („Žito iz Ukrajine“ ") stigao u Etiopiju, prenose ukrajinski mediji.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ukrajina juče izgubila 65 ljudi

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila do 65 ljudi, jedan tenk i tri oklopna transportera, saopštila je Narodna milicija Luganske Narodne Republike.

U Kijevu, Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine nastavljaju se vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija DTEK.

Kijev pripremao provokaciju prekida tranzita amonijaka

Kijevski režim priprema provokaciju da bi osujetio inicijativu Ujedinjenih nacija da se obnovi tranzit amonijaka gasovodom Toljati – Odesa, rekao je vojno-diplomatski izvor.

- Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko kanala, kijevski režim priprema provokaciju koja bi imala veliki odjek, a usmerena je na prekid inicijative UN da se obnovi tranzit amonijaka cevovodom Toljati (Rusija) – Odesa (Ukrajina) - naveo je izvor.

Foto: Printskrin

Prema njegovim rečima, planirano je da se za eksplozije na teritoriji Odeske luke, na mestima gde se nalaze rezervoari s amonijakom, optuže ruske snage i da se one proglase posledicom ruskog raketnog napada.

- Provokacija je planirana i realizuje se pod kontrolom predstavnika specijalnih službi Velike Britanije koji se nalaze u Odesi. U realizaciji ove provokacije angažovani su, takođe, radnici kanadske kompanije 'GardaWorld', koji su, prema sporazumu s administracijom morskih luka Ukrajine, zaduženi za zaštitu lučke infrastrukture u Odeskoj oblasti - naveo je izvor.

Ispaljene rakete u Luganskoj Narodnoj Republici

Ukrajinske snage ispalile su na Alčevsk u Luganskoj Narodnoj Republici četiri rakete iz višecevnih raketnih sistema HIMARS, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana 31 put granatirale Donjecku Narodnu Republilku, ispalivši 143 jedinice municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Hejns: Obaveštajna zajednica SAD očekuje smanjeni tempo borbi narednih meseci

Američka obaveštajna zajednica očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Ukrajinski vojnici, Foto AP

Ona je istakla i da američka obaveštajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, preneo je Rojters.

Hejns je u subotu govorila na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji.

Rusi se učvršćuju u Zaporoškoj oblasti i Marijupolju

Vršilac dužnosti načelnika Zaporoške oblasti Jevhen Balicki ističe da ruske trupe drže linija fronta na tom području.

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije "Maksar", piše Bi-Bi-Si.

Foto AP

Novi kompleks u obliku latiničnog slova "U" nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu vide se crveno-plava zvezda ruske vojske na beloj pozadini sa natpisom: "Za narod Marijupolja".

Rusija prestaje sa isporukom nafte

Moskva odbacuje zapadno ograničenje cene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu. "Nećemo prihvatiti ovo ograničenje", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će analiza biti brzo obavljena i da će Moskva tada reći kako će reagovati.

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Foto Tanjug

- Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena - napisao je Uljanov na Telegramu.

Sa druge strane, ni Kijev nije zadovoljan odlukom, ali iz potpuno drugog razloga. Savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak smatra da bi ograničenje trebalo da bude dvostruko niže, 30 dolara po barelu, kako bi se još teže pogodila ruska ekonomija.

Na to se nadvezuje izjava Volodimira Zelenskog koji naglašava da ta odluka "nije ozbiljna", jer neće odvratiti Moskvu od vođenja rata.

Makron uskoro u pregovorima sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da bi Zapad trebalo da razmotri kako da odgovori na potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama ako predsednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

Foto: AP Photo/Thibault Camus, Pool/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U intervjuu za kanal TF1 snimljenom tokom njegove posete SAD, Makron je rekao da Evropa treba da pripremi svoju buduću bezbednosnu arhitekturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo