"SUDBINA I KOMENTARI" I NA NEMAČKOM: U okviru projekta "Most" 11 domaćih autora biće prevedeno u Berlinu i 10 tamošnjih ovde

V.C.S.

25. 06. 2023. u 14:24

JEDANAEST knjiga iz Srbije i BiH biće prevedeno na nemački jezik, kao i deset sa nemačkog na srpski, u okviru projekta "Most" (Die Brcke). Projekat je pokrenula beogradska izdavačka kuća "Kontrast izdavaštvo".

СУДБИНА И КОМЕНТАРИ И НА НЕМАЧКОМ: У оквиру пројекта Мост 11 домаћих аутора биће преведено у Берлину и 10 тамошњих овде

Gete institut

- "Kontrast izdavaštvo" je, u saradnji sa programom Kreativna Evropa i nemačkim izdavačem "Verlagom", pokrenulo projekat "Most", u okviru kog će, u periodu od dve i po godine, biti prevedena dela nemačko-austrijskih autora na srpski jezik i regionalnih autora na nemački - kaže za "Novosti" Ivan Isailović, književni kritičar i urednik u ovoj izdavačkoj kući. - Ovo je peti projekat pokrenut uz podršku Kreativne Evrope, ali se razlikuje od ostalih upravo zbog insistiranja na dvosmernoj komunikaciji između dve kulture i nameri da se savremena domaća, ali i regionalna produkcija, uvedu u širi evropski kontekst prevodima na veće zapadnoevropske jezike.

Gete institut

PREVODIOCI I IZDAVAČ: Nikolina Zobenica, Maja Matić i Ivan Isailović

Prema rečima našeg sagovornika, od nemačkog su počeli budući da je postojala dobra volja partnerskog izdavača u Berlinu da objavi književna dela balkanskih autorki i autora. Projekat otvaraju prevodi Zilke Šojerman (zbirka priča "Bogate devojke") i Olge Grjaznove (roman "Rus je onaj koji voli breze"). U isto vreme, u Nemačkoj bi trebalo da se pojave prevodi "Lovostaja" Monike Herceg, zbirka "Srneća leđa" Ane Marije Grbić, "Gostoprimstva" Gorana Korunovića i roman "Ispod majice" Marije Ratković.

- Smatrali smo da je važno prevesti, 30 godina nakon prvog izdanja, i roman "Sudbina i komentari" Radoslava Petkovića. S druge strane, srpskom čitaocu uskoro će biti omogućeno čitanje kapitalnog dela Elfride Jelinek "Deca mrtvih". U planu je da se pronađu i partneri iz Francuske, Španije i Italije, kako bi ideja projekta ostvarila pun potencijal - kaže Isailović.

GENERACIJSKE PRIČE

NAGRAĐIVANI debitantski roman Olge Grjaznove "Rus je onaj koji voli breze" govori o putovanju ekscentrične imigrantkinje i njenom snalaženju u Evropi. Zbirka pripovedaka Zilke Šojerman "Bogate devojske" priča o generaciji koja u potrazi za identitetom i ljubavlju često završava u ćorsokaku.

Na nemački će biti prevedene i priče Magdalene Blažević iz zbirke "Svetkovina", roman Bojana Savića Ostojića "Ništa nije ničije", nagrađivan roman Tanje Stupar Trifunović "Otkako sam kupila labuda", pesme Bojana Vasića iz zbirke "Toplo bilje", kao i Silvane Marijanović iz zbirke "Hajdelberg", ali i priče Danila Lučića sabrane u "Sazrevanju modrica".

Na srpskom će se naći i dela nemačkih i austrijskih autora: Markusa Ortsa, Ilone Hartman, Bota Štrausa, novinarke i spisateljice Mitu Sanjual, pesme Frederika Majrokera, priče Helge Šubert i delo Amerikanke austrijskog porekla An Koten.

Za realizaciju projekta "Most" kao prevodioci angažovani su Maja Matić, Nikolina Zobenica, Mirjana Vitman, Mari Alperman i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove