VLADA SRBIJE UVODI PRELEVMANE NA MLEKO I MLEČNE PROIZVODE: Žele da zaštite domaću proizvodnju od prekomernog uvoza

J. Su.

20. 02. 2023. u 11:09

DRŽAVA uvodi prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomernog uvoza.

ВЛАДА СРБИЈЕ УВОДИ ПРЕЛЕВМАНЕ НА МЛЕКО И МЛЕЧНЕ ПРОИЗВОДЕ: Желе да заштите домаћу производњу од прекомерног увоза

Foto RTRS

Kako su rekli u Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga, posle nekoliko sastanaka sa ministarkom poljoprvrede Jelenom Tanasković, država je rešila da uvede uvozne takse.

Inače, uvozno mleko iz Poljske preplavilo je srpsko tržište. Pojedini veliki proizvođači tako su njime punili domaća pakovanja, dok su srpskim stočarima smanjivali otkupnu cenu mleka.
- Mi smo svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna - kazao je Goran Vasić, predsednik Udruženja. - To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo. Domaće tržište je zatrpano mlečnim proizvodima koji su nelojalna konkurencija domaćem.
Kako kaže, kačkavalj iz uvoza prodaje se po ceni od 3,5 do četiri evra, iako u Evropi njegova proizvodnja košta šest evra. Uvođenje prelevmana treba da uvede red u ovu oblast.
- Našoj vladi neće biti problem da pred Evropskom komisijom dokaže da je ova odluka ispravna i iznuđena, jer sama činjenica da se Kinezi povlače sa evropskog tržišta i raskidaju ugovore o kupovini nekih mlečnih proizvoda, pogotovo sireva, govori sve - smatra Vasić.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)