NERVOZA KAD FALI MAGNEZIJUM I VITAMIN B6: I nervnom sistemu fali zdrava hrana - evo koje su namirnice najbolje

I. K.

30. 09. 2023. u 10:00

NERVNI sistem, kao i skeletni i kardiovaskularni, zahteva posebnu brigu, odnosno usvajanje zdravih životnih navika.

НЕРВОЗА КАД ФАЛИ МАГНЕЗИЈУМ И ВИТАМИН Б6: И нервном систему фали здрава храна - ево које су намирнице најбоље

Foto Shutterstock

Naime, nervi ne mogu pravilno da funkcionišu ako im nedostaju esencijalne hranljive materije. Stoga, posledica nezdravog izbora hrane može da bude loše pamćenje, neracionalno razmišljanje, slaba samokontrola, razdržaljivost...

Dokazano je da, primera radi, nedostatak magnezijuma može da dovede do nervoze i zabrinutosti. Ukoliko nedostaje vitamin B6 pojaviće se nervoza i zamor, a odsustvo vitamina B1 dovešće do depresije i razdražljivosti.

Nezasićene masne kiseline, koje se naročito nalaze u orašastim plodovima i ribi, takođe su veoma važne za zdravlje i razvoj nervnog sistema. S druge strane, rafinisani (beli) šećer i aditivi veoma negativno utiču na živčani sistem.

Da bi "nahranili" nerve birajte sledeće namirnice:

Foto Shutterstock

Bademi

Kvalitetne nezasićene masne kiseline čine više od polovine težine badema, a među njima se naročito ističe linoleinska kiselina koja je od velikog značaja za pravilan rad nervnog sistema. Badem je bogat vitaminima B1 i B6, a naročito vitaminom E. svrstava se među plodove najbogatije kalcijumom (ima ga više od mleka) i fosforom, a zbog idealne ravnoteže ova dva minerala sa fosforom, badem je moćno sredstvo u održavanju stabilnosti mišića i u sprečavanju nervne nadraženosti.

Foto: Shutterstock

Ovas

Ovas zadovoljava sve potrebe za esencijalnim aminokiselinama. On daje najvažnije hranljive sastojke za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija kao što su glukoza (šećer), masne kiseline, fosfor, lecitin i vitamin B1. Kod problema kao što su nervoza, umor, mentalna iscrpljenost, nesanica i depresija preporučuje se konzumiranje ovasa svakog dana. Kada se potopi u vodu nabubri za nekoliko sati i može da se jede sirov.

Foto: Shutterstock

Riba

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje, osim što štite od srčanih oboljenja, kontrolišu kortizol i adrenalin -hormone stresa.

 

Foto: Shutterstock

 

Avokado

Avokado je neverovatno hranljivo voće i ukusan izvor magnezijuma. Jedan srednji avokado obezbeđuje 58 mg magnezijuma, što je 15 odsto dnevne preporučene vrednosti. Avokado je takođe bogat kalijumom, vitaminima B i vitaminom K. I za razliku od većine voća, ima mnogo masti - posebno mononezasićenih masti koje su zdrave za nerve.

 

Foto Shutterstock

 

Sočivo

Budući da sadrži brojne lekovite sastojke, sočivo bi trebalo da se nađe u jelovniku bar jednom nedeljno. Bogato je vitamina B grupe, zahvaljujući kojima pozitivno utiče na nervni sistem. Sadrži minerale kao što su magnezijum, gvožđe i kalijum. Osim toga, sastoji se iz vlakana koji snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi. Pospešuje varenje i skraćuje vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, zbog čega snižava rizik za razvoj karcinoma debelog creva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)