ALPINISTI SKIDALI FASADU: Problem - privatno preduzeće nadogradilo zgradu, u zamenu saniralo zidove

A. Z. K.

09. 12. 2022. u 08:33

KOŠAVA koja je prethodnih dana duvala u prestonici ponovo je najviše muka zadala žiteljima Vidikovačkog venca, jer sa solitera na ovoj adresi svaki put otpadaju veliki komadi fasade.

АЛПИНИСТИ СКИДАЛИ ФАСАДУ: Проблем - приватно предузеће надоградило зграду, у замену санирало зидове

Foto Instagram/Moj Beograd

Alpinisti su juče "ljuštili" delove sa višespratnice pod brojem 77, koji su pretili da padnu i nekoga povrede.

Godinama delovi fasade otpadaju sa zgrada na Vidikovačkom vencu, a komadi zida oko zgrade postali su uobičajena slika posle jačeg vetra u prestonici. U ponedeljak su žitelji ovog dela Rakovice delili fotografije po društvenim mrežama, na kojima se mogao videti veliki komad zida koji se odvojio od objekta i pretio da se obruši na prolaznike.

Pre nekoliko godina sa solitera na adresi Vidikovački venac 85 deo spoljnog zida pao je na rampu za invalide i parkirani automobil, a samo pukom srećom u blizini niko od prolaznika nije povređen.

Foto Instagram/Moj Beograd

 

Ove probleme stanari su više puta prijavljivali i nadležnima preko "Beokom servisa", pa su tako 2019. godine građani alarmirali nadležne da uklone deo fasade koji je visio sa solitera broj 85. Međutim, tada im je od JP "Gradsko stambeno" stigao odgovor da je na ovoj višespratnici urađena izolacija koja nije bila u "skladu sa pravilima struke".

- Mnogo puta smo dobijali dopise stambene zajednice o potrebi da se sanira fasada - rekli su pre tri godine u ovom preduzeću. - Problem je nastao jer je privatno preduzeće u dogovoru sa stanarima izvelo radove na nadogradnji zgrade, a u zamenu im je sanirana fasada.

Iako se ovaj odgovor odnosi samo na jedan soliter, nije poznato zašto komadi otpadaju i sa drugih zgrada. Prema rečima stanara, zbog loše izolacije oni u domovima imaju i dosta vlage.

Sa problemima na Vidikovačkom vencu bili su upoznati i čelnici Grada, pa je tadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio građane ovog dela Rakovice. Pre dve godine tokom posete Vesić je rekao da će šest solitera na ovoj adresi dobiti novu izolaciju. Među njima je bila i višespratnica sa koje su juče alpinisti skidali problematične delove fasade.

INCIDENT U SPASIćEVOM PASAŽU

VELIKI broj spoljašnjih zidova zgrada u Beogradu je u lošem stanju. Tako je pre par meseci deo fasade pao na petomesečnu bebu u pasažu Nikole Spasića između Knez Mihailove i Obilićevog venca, a u Gračaničkoj ulici odvalio se jedan ukras. Najviše ovakvih problema je na Starom gradu, Savskom vencu i Vračaru, gde se nalaze i najstarije prestoničke višespratnice. Iako JP "Gradsko stambeno" stanarima nudi sanaciju spoljašnjosti, koju mogu da otplate u 60 mesečnih rata, mali broj se odluči za ovu investiciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!