Muzičko carstvo svestranog Ace

Zorica Gligorijević

nedelja, 11. 08. 2019. u 09:40

Музичко царство свестраног Аце

Aleksandar Aca Miloradović i deda Jovan Milenković Rala - Foto Z. Gligorijević

Posvećenost muzici Aleksandra Miloradovića (30) iz Milive. Svira četiri instrumenta, komponuje kola...

MALO je tako muzički obdarenih i svestranih ljudi kao što je Aleksandar Miloradović (30) iz Milive kod Despotovca. Aca svira harmoniku, klavir, frulu i bas gitaru, komponovao je preko 30 narodnih kola, u svom muzičkom ateljeu bavi se dizajnom zvuka i studijskom elektronikom, jer je naučio da popravlja studijske uređaje, pa čak i da ih dizajnira. Bio je stalni član Omladinskog narodnog orkestra RTS, dok je on postojao.

IAKO ima švajcarske boravišne papire, ovaj muzički nadareni i ambiciozan mladić želi da ostane u Srbiji, jer voli zavičaj, a kako kaže, od svog rada može lepo da živi.

- Po priči deda Rale, još kao beba u krevecu pokazivao sam neverovatan osećaj za ritam. Pošto se u kući neprestano sviralo, uvek sam reagovao na muziku. Klavirsku harmoniku počeo sam da sviram s pet godina, a deda se zadivio što sam kroz igru "skidao" laganije melodije. Otac Radan, harmonikaš, podučavao me je dve godine, a onda sam počeo da učim sam. Potom sam završio nižu i srednju muzičku školu u Kragujevcu, upisao i Muzičku akademiju, ali, neću reći nažalost, napustio sam akademiju - kaže Aca.

POŠTO ga je odmalena interesovalo i snimanje zvuka, sa smeškom se priseća kako je presnimio sve dedine kasete. Kada su se pojavili računari, počeo je ozbiljno da se bavi dizajnom zvuka. Sada je već profesionalac, jer je pre sedam godina otvorio muzički atelje u kome snima muziku svih žanrova.

Pročitajte još: HARMONIKOM OSVAJA SVET: Petar Marić puni dvorane od Havaja do Koreje (VIDEO)

Najviše sarađuje sa kompozitorom i aranžerom narodnih pesama i kola Draganom Aleksandrićem. Upravo je završio izazovni projekat za švajcarsku grupu "Balkan lovers", koja koristi razne egzotične instrumente.

- Studijska oprema se često kvari a profesionalni majstori mi nisu uvek dostupni, naučio sam da popravljam studijske uređaje, pa čak i da ih dizajniram. Tako sam upoznao način funkcionisanja kompletnog sistema za snimanje zvuka - ponosno će Aca, dodajući da priprema novi album narodnih kola za PGP RTS i voleo bi da da se ostvari na solističkom planu.

DEDINI USPESI

Acin tata Radan, koji živi u Švedskoj, do sada se nije ostvario diskografski, ali još uvek svira harmoniku. Ali, deda po majci, Jovan Milenković Rala, komponovao je preko 120 narodnih kola.

- Saksofon sviram tek 65 godina. Obišao sam celu Evropu i Skandinaviju. Zanimljivo je da me je harmonikaš naučio da sviram saksofon, pa sam postao prepoznatljiv po zvuku saksofona koji podseća na harmoniku - šeretski će Rala.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije