USKORO se navršava četrnaest godina od uvođenja stečaja u poljoprivredni kombinat "Godomin", a godišnjica bi, ukoliko se zahtevi bivših radnika ne ispune, mogla da bude obeležena štrajkom glađu.

"Godomin" je, kada je reč o trajanju stečaja, među srpskim rekorderima. Stečaj je proglašen 8. jula 2005. godine, a i dalje socijalni program nije sproveden, nisu isplaćene sve zarade sa kamatama, radnicima nije povezan staž. Zbog ovoga, nekadašnji zaposleni svake godine, na godišnjicu stečaja održavaju proteste, a ove će, najavljuju, možda i započeti štrajk glađu.

- Pre desetak dana U Predsedništvu Srbije dobili smo obećanja da će rešiti naše probleme. Ako ne budemo imali garancije do utorka, posle sastanka u Ministarstvu privrede, idemo u Policijsku upravu Stari grad da za 8. jul prijavimo štrajk glađu ispred Predsedništva - kaže Vitomir Milojević, jedan od radnika "Godomina".

Radnici traže neisplaćene kamate na zarade, da se invalidima poveže radni staž, a njihov predlog je i da se okonča stečaj, i da se namire od neprodate imovine.

PROČITAJTE JOŠ - Od "Godomina" ostali samo zidovi (FOTO+VIDEO)

- Tog 8. jula 2005. godine otkaz je dobilo nas 600, a danas više od 130 nije među živima. Preživeli su teško bolesni, a i mi, koji se borimo smo na izmaku snage. Ne preostaje drugo, nego štrajk glađu - kaže u ime kolega Radovanović, potencirajući da se država nedomaćinski ponaša prema stečajnom dužniku što je, tvrdi, dovelo do propadanja imovine.

Pre mesec dana u požaru je do temelja izgorela upravna zgrada kombinata, koja nije prodata. Uzrok požara se i dalje ne zna, ali je izvesno da nema ništa od unovčavanja te imovine. Osim zemljišta, kupca čeka i vinski podrum, star više od veka, koji je pod zaštitom države, kao spomenik kulture.

Ništa nije ostalo od nekadašnjeg giganta, Foto N. Ž.

NAMIRENO 90 ODSTO POVERILACA

KOMBINAT "Godomin" je nekada imao 5.300 hektara zemlje. Knjigovodstvena vrednost uoči stečaja bila je 17,3 miliona evra, a dug 10 miliona evra. Kapital ponuđen na prodaju iznosio je 628 miliona dinara. Do sada je namireno 90 odsto poverilaca.