U VELIKOM požaru u Smederevu zgrada direkcije Poljoprivrednog kombinata "Godomin" u stečaju, napuštena pre 14 godina, potpuno je izgorela, a uzrok vatrene stihije zasad nije poznat. Požar, koji je izbio u sredu nešto pre podneva, gasile su tri ekipe vatrogasno-spasilačke službe Sektora za vanredne situacije i Železare Smederevo.

Zbog jakog vetra, za manje od sat vremena zgrada je skoro potpuno izgorela. Ostali su samo spoljni zidovi, a veći deo krova se obrušio. Požar je zahvatio i rastinje, ali je lokalizovan, i nije ugrozio kuće koje su na priličnoj udaljenosti. Inače, "Godomin" se nalazi na listi top dvadeset srpskih preduzeća sa najdužim stečajevima.

Pročitajte još: Vatrogasci četiri sata gasili požar na vojnom poligonuStečaj "Godomina" pokrenut je u julu 2005. godine zbog dvogodišnje blokade računa i duga od 10 miliona evra. Nekoliko meseci kasnije, proglašen je bankrot, a na prodaju je ponuđen kapital od 628 miliona dinara. Najvrednija među ponuđenom imovinom je upravo bila zgrada Direkcije koja je izgorela.


Direkcija "Godomina" nalazi se na periferiji grada, godinama propada, a iz nje je izneto bukvalno sve, o čemu su "Novosti" izveštavale.

Objekat je ponuđen na prodaju 2014. godine. Procenjena vrednost bila je 62 miliona dinara, ali kupca nije bilo.

- Zgrada Direkcije nije prodata do danas - kaže bivši radnik i predsednik sindikata "Godomina" Vitomir Milojević, koji zajedno sa stotinak kolega punih 14 godina pokušava da naplati potraživanja od "Godomina" u stečaju.- Trebalo bi sada utvrditi tačan uzrok požara - da li je slučajnost ili možda i nije - kaže Vitomir Milojević.

Uviđaj i istragu o uzrocima požara obaviće pripadnici Policijske uprave Smederevo.


VINSKI PODRUM ČEKA RESTITUCIJU

OSIM zgrade Direkcije, na kupca čeka i "Godominov" vinski podrum u centru Smedereva, izgrađen 1909. godine, i zaštićen kao posebno kulturno dobro. Prodaja je zaustavljena zbog postupka restitucije.