Tender zakočio prskanje

N. SUBOTIĆ

subota, 02. 06. 2018. u 10:15

Тендер закочио прскање

Uništavanje komaraca iz vazduha

Stanovnici Potisja u problemima zbog kašnjenja akcije uništavanja komaraca. Procedura traje dugo, a priroda ne čeka. Vanredno stanje jedino rešenje

NEZGODNE odredbe tenderske procedure i nekorektno ponašanje učesnika u javnim nabavkama dovele su do toga da ovih dana gotovo 100.000 stanovnika Potisja ima ozbiljan problem sa komarcima. Stanovnici Sente, Kanjiže, Čoke, Ade i Novog Kneževca, dosadnih krvopija, kako stvari stoje, rešiće se tek uvođenjem vanrednog stanja.

Pročitajte još - Vanredno stanje zbog komaraca

Do problema je, kako za "Novosti" objašnjava Rudolf Cegledi, gradonačelnik Sente, došlo zbog izuzetno krutih zakonskih odredaba o javnim nabavkama, odnosno o tenderskoj proceduri, ali i zbog toga što su učesnici na tenderu "zloupotrebili" pravo na žalbu.

Pročitajte još - Mreža štiti od krvopija

- Niko, kada je radio na zakonu, nije razmišljao o tome da imamo posla s prirodom koja ne trpi odlaganja - jasan je Cegledi. - Još kada tome dodamo da smo, kako sam čuo od kolega, u svim opštinama imali iste učesnike koji su se žalili komisiji za zaštitu ponuđača, i time dodatno produžili proceduru izbora, onda je jasno u kakvim smo se problemima našli. Uspeli smo, srećom, da nađemo izlaz u tome da zbog opasnosti od komaraca proglasimo vanredno stanje, i da bar prve tretmane, dok se ne okonča tender, urade firme koje su se tim poslom bavile prošle godine.

Cegledi takođe navodi kako je situacija s komaricima, posebno u delovima opštine koji su bliže Tisi, postala gotovo neizdrživa.

- Pravilo je da se interveniše kada u klopkama za noć imamo 20 jedinki, a mi smo poslednjih dana u nekima od klopki imali i po 150 - napominje Cegledi. - Iz toga se vidi koliko su se u međuvremenu komarci namnožili. Pitam se zašto u propisima nije predviđena i mogućnost da se, kada su posredi ozbiljne stvari, tenderi na neki način ubrzaju.

Situacija u Kanjiži, kako objašnjava Robert Fejstamer, gradonačelnik, takođe nije sjajna.

- Mi smo, srećom, u budžetu odvojili sredstva za uništavanje komaraca i pre nego što se završi tenderska procedura - ističe Fejstamer. - Problem je, međutim, što nam ne pomaže da uništimo komarce samo u svojoj opštini. To moraju da urade i u susednim opštinama istovremeno, jer samo tako ima efekta.

CVETANjE TISE DODATNA NEVOLjA

PROBLEME bi nam ovih dana moglo napraviti i poznatno "cvetanje Tise" - ukazuje Cegledi. - Ovaj fenomen, jedinstven u svetu, kada se na površini naše reke pojavljuju jednodnevni insekti zvani tiski cvet, ne smemo da ugrozimo prskanjem komaraca.