Vanredno stanje zbog komaraca

R. ŠEGRT

21. 05. 2018. u 10:41

Lokalna vlast u Novom Kneževcu uspela da zaobiđe proceduru, da ne prekrši propise. Pošto je tender kasnio, omogućeno zaprašivanje bez javne nabavke

Ванредно стање због комараца

Priobalje Tise idealno za legla komaraca

U VAROŠICI čiji centar krasi spomenik tiskom cvetu, retkom insektu, komarci su postali prava mora, zbog koje je gradska vlast ovih dana proglasila venrednu situaciju. Ovakva odluka je iznuđena, jer javna nabavka za izbor firme koja će obaviti zaprašivanje komaraca nije završena, zbog velikog broja prigovora. Pošto se procedura odužila, a broj komaraca namnožio do te mere da su građani počeli da pripremaju peticiju, opštinska vlast je proglasila vanrednu situaciju kako bi problem brže rešila.

Ovakva odluka sada omogućava predsedniku Opštine da izabere izvođača radova za zaprašivanje komaraca bez javne nabavke. Predsednik Opštine Radovan Uverić kaže da je njegova krivica što je tender kasno raspisan, i najavljuje da će akcija uništavanja početi ovih dana, čim se postigne dogovor sa susednim opštinama.

- Javnu nabavku za prskanje komaraca raspisali smo u drugoj polovini aprila, ali za razliku od prethodnih godina, kada se procedura završavala za desetak dana, ovaj put je stigao veliki broj prigovora. To je blokiralo proces, a komaraca je više nego ikada, pa su građani počeli da se žale. Znajući da komarci mogu da budu prenosioci bolesti i kod ljudi i kod životinja, odlučili smo da proglasimo vanrednu situaciju i na taj način ubrzavamo postupak. Sada predsednik Opštine samostalno može da izabere izvođača i posao moža da počne čim se potpiše ugovor - objašnjava Uverić.

On obećava da će problem biti rešen za koji dan, jer se dogovara sa kolegama iz opština Senta, Čoka i Kanjiža da posao zaprašivanja komaraca obave zajedno. Iz budžeta za ovu godinu Opština Novi Kneževac je planirala tri miliona dinara za tretman, a to je dovoljno za prskanje sa zemlje i iz vazduha na gradskom i području devet sela.

- Planirana suma nije dovoljna za potpuno efikasnu borbu, ali jeste za kvalitetno tretiranje - kaže Uverić.

Na prisustvo komaraca u Novom Kneževcu žale se građani, ribari, roditelji sa decom, a u DZ više je pacijenata koji traže pomoć zbog ujeda.

- Nikada ih nije bilo ovoliko. Uveče se ne može sedeti u dvorištu - žali se Borislav Bajić.

Radovan Uverić


NAJEZDA I KOD DRUGIH

SLIČAN problem ima još opština u Vojvodini, jer su tender završili samo veliki gradovi. Nevolja zbog dosadnih insekata je posebno izražena u ostalim banatsko-bačkim opštinama na obali Tise, Senti, Čoki i Kanjiži, jer su vremenske okolnosti ovog proleća pogodovale razvoju komaraca. Tisa se izlila, a kada se voda povukla, plavno područje je postalo idealno mesto za legla komaraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije