Vlast u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista a u kojoj su još i Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate, zabranila je Svečanu akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, a koja je trebalo da se održi u petak veče sa početkom u 19 časova u Domu Vojske.

Akt o zabrani potpisao je opštinski sekretar za kulturu Mersudin Halilović, inače član stranke Socijaldemokrate predsednika crnogorske Skupštine Ivana Brajovića.

Organizator skupa Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ iz Pljevalja ranije je za održavanje skupa zatražio salu Doma kulture što nije odobreno, ali je odobrena sala Doma Vojske. U aktu koji je u petak uručen organizatoru zabranjuje se korišćenje i sale Doma Vojske, uz izgovor da je korišćenje sale zatraženo samo za Akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke i obrazloženje:

-Obaveštavamo Vas da povlačimo saglasnost o ustupanju sale Doma Vojske Crne Gore za navedenu Svečanu akademiju, zato što je događaj koji planirate, po svojoj sadržini suprostavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja.

Pročitajte još - Srbi i Crnogorci su jedan narod


Inače, svečanosti povodom Svete Petke i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije održavaju se u Pljevljima već decenijama, jer je ovaj grad na taj datum, 27. oktobra, dva puta oslobođen – 1912. godine od Turske i 1918. godine od Austrugarske.

Na Akademiji je trebalo da govori i Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Momčilo Vuksanović, akademik Ljubomir Zuković, a u kulturnom programu nastupe brojni izvođači iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Rešenje o saglasnosti (levo) i rešenje o zabrani (desno)

Predsednik SKC „Patrijarh Varnava“ Božidar Jelovac kazao je da su vlasti čekale zadnji dan, odnosno nešto manje od deset sati od održavanja skupa, da ih obaveste da povlače saglasnost o korišćenju sale Doma Vojske.

Jelovac je napomenuo da skup koji je predhodnih dana najavljen nije otkazan.

- Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ izražava ogorčenje zbog zabrane Svečane akademije povodom krsne slave Pljevalja Svete Petke i 100. godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Ne prihvatamo izgovor da je zabrana, izrečena 9 sati pre održavanja Akademije, usledila jer u Zahtevu nije pomenuta stogodišnjica oslobođenja i ujedinjenja, što je apsurd, jer je crkva Svete Petke sagrađena upravo u spomen na oslobođenje Pljevalja 1912. i 1918. godine, na dan Svete Petke i konačno oslobođenje i ujedinjenje Crne Gore i Srbije! Svake godine ovaj značajni datum naše istorije se upravo i slavi na ovakav način i sa ovakvom konotacijom – proslava krsne slave Pljevalja i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije 1918. godine-kazao je Jelovac.