Do 2050. u morima više plastike nego ribe

Tanjug

utorak, 23. 04. 2019. u 23:07

До 2050. у морима више пластике него рибе

Depositphotos

Plastične kese se, naime, proizvode od polietilena, naftnog derivata za čiju razgradnju je porebno čak 1.000 godina, a otrovne hemikalije pritom dospevaju u tlo, jezera, reke i mora

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 30 odsto riba otrovano je plastikom, do 2050. godine u morima će biti više plastike nego ribe.

Plastične kese se, naime, proizvode od polietilena, naftnog derivata za čiju razgradnju je porebno čak 1.000 godina, a otrovne hemikalije pritom dospevaju u tlo, jezera, reke i mora.

Prema proceni američkog Zavoda za zaštitu okoline, svetska potrošnja plastičnih kesa dostigla je godišnji nivo do 1.000 milijardi komada, prenosi Večernji list.

Ali, tek ih se manje od jedan odsto reciklira zbog visokih troškova - skuplje je plastičnu kesu reciklirati nego napraviti novu. Pri tome priroda plaća najveći danak jer ostalih 99 posto zagađuje mora, reke i jezera, vetar ih raznosi po kopnu, kanalizacija odnosi u vode.

Pročitajte još - Veber se zalaže za zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Bezbroj je dokumenovanih slučajeva u kojima su životinje umesto hrane, progutale plastičnu kesu, a onda umirale u bolovima zbog začepljenja ili nemogućnosti daljneg prehranjivanja.

Na desetine hiljada kitova, ptica, foka i kornjača svake godine umire zbog plastičnih kesa na moru i u njemu. Takođe, mnogo je slučajeva u kojima su ptice, ribe, kornjace ili druge zivotinje ostale zapetljane u njima i danima umirale u mukama.

Raspadom njihovih leševa, plastika se ponovo vraća u prirodu i ciklus se može ponavljati stotinama godina.

Brojne zemlje diljem sveta shvatile su opasnost koju predstavljaju plastične kesice, pa ih je sve veći broj njih zabranio ili uveo poreze na njihovu upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Мр Радомир Шћепановић

24.04.2019. 08:48

Модерна цивилизација!Ко је имао интерес да се повуку стаклене флаше?

Goran

24.04.2019. 16:00

Srbija kao mala zemlja bi problem mogla da reši lako. Sve što je potrebno je 1 sa mozgom da prepolovi poreze i takse na staklenu povratnu ambalažu a utrostruči poreze na PVC flaše i ostalu ne zamensku ambalažu...