Pčele u ulozi lekara

Ljubinko Đurić

nedelja, 21. 04. 2019. u 10:15

Пчеле у улози лекара

Apiterapija na imanju porodice Marušić - Foto Lj. Đurić

Jedinstveno prirodno lečilište kod Doboja, u režiji Milenka i Zorke Marušić i njihovo četvoro dece. Porodični biznis na gazdinstvu u Gornjoj Paklenici

PORODICA Marušić na svom imanju u Gornjoj Paklenici, dvadesetak kilometara od Doboja, otvorila je jedinstven "medicinski centar" za lečenje bolesti disajnih organa i psihoterapiju. Od opreme poseduju objekat napravljen od drveta i nekoliko maski, a kao "medicinari" nisu angažovali lekare i medicinske sestre već - pčele.

- Poslednjih godina je način lečenja apiterapijom, poznatim još od egipatskog vremena, postao popularan i tema istraživanja i zainteresovao je naše gazdinstvo. Uložili smo sredstva i narednih dana ponudićemo zainteresovanim da se uvere u delotvornost i blagodeti prirode - kaže Miroslav Marušić, jedan od četvoro dece Zorke i Milenka Marušića, koji su pre dve decenije osnovali gazdinstvo.

ISTRAŽIVANjA naučnika pokazala su da je vazduh iz košnice veoma dobar za zdravlje. Udisanje specifične arome, koja se proizvodi u košnicama, ima izuzetno blagotvorno dejstvo na psihofizičko stanje organizma kod ljudi i koristi se od aprila do septembra, kada je pčelinje društvo najaktivnije.

Pročitajte još: Pčele su Željki promenile život

Marušići nas uveravaju, navodeći primere onih koji su imali priliku da isprobaju ovu novinu, da primesa vazduha koju čine med, propolis, matična mleč i vosak pozitivno utiče na lečenje i preventivu bolesti disajnog sistema.

- To nam kažu astmatičari, bronhitičari i drugi koji imaju probleme sa plućima. Pozitivno utiče i kod glavobolje, loše cirkulacije, ali i na razne vrste alergija, oslabljeni imuni sistem, stres i depresiju - kaže Miroslav.

UDISANjEM toplog vazduha kroz posebnu masku za disanje, koriste se dragocene pčelinje supstance koje imaju dokazani medicinski efekat na niz i drugih različitih loših stanja. Uverili smo se da apiterapija na prirodan način pomaže da se prevladaju mnogi zdravstveni problemi, ali pomaže i zdravima. Odnosno savršena je metoda jačanja organizma i očuvanja imunološkog sistema za decu, starije, kao i sportiste.

KUPINA

MARUŠIĆI su odranije poznati po proizvodnji kupinovog vina, koje je na nekoliko sajamskih izložbi privuklo pažnju posetilaca i donelo im priznanja. Proizvode i slatka, džemove i sokove od ovog voća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije