PROŠLE su 23 godine od rata, a povratnici u FBiH i Mostar i dalje muku muče sa imovinom. Jedan od najneobičnijih primera je, gde je upornom tišinom institucija prekršeno sve što se prekršiti da, slučaj porodice Medan iz Mostara. Kažu, godinama, pa na kraju i decenijama, nikako ne uspevaju da dopru do nadležnih u institucijama BiH. Pisali su na adrese njih tridesetak, ali nikad nisu dobili odgovor. Osim prebacivanja odgovornosti od federalnog nivoa do nivoa BiH i nazad, i razvlačenje problema do besmisla, koje ih je dovelo do agonije.

Tek, s vremena na vreme, poneka od institucija odreaguje, ali samo kad neko iz porodice zavapi u TV prilozima ili kad stigne upit ombudsmana iz Mostara. Dobiju odgovor preko medija, ali posle toga opet zatišje i - ništa.

Ana je ćerka Zorane i Duška, koji od završetka rata prolaze kroz frustracije i razočaranja. Otkako se završio rat čekaju na obnovu njihove porodične kuće u Mostaru, smeštene u zaštićenoj Uneskovoj zoni. U dva navrata dobijali su različite odgovore je li i njihova kuća pod zaštitom Uneska ili ne. Odgovor koji su dobili 2015. godine bio je da nisu, tri godine kasnije da jesu. Zahvaljujući intervenciji kabineta srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, koji je ukazao na ovaj slučaj.

PROČITAJTE JOŠ: Kako žive Srbi u Mostaru, izvan svetla kamera i reflektora


Četvoročlana porodica Medan sve ove godine živi u Novom Sadu, čekajući da nadležni ispoštuju odluku predviđenu aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i obnove njihovu kuću u staroj i uglednoj mostarskoj četvrti Brankovac, u Bajatovoj ulici na broju 1. Imaju pravo na obnovu kuće po dva osnova - zaštite kulturnog nasleđa, kao i po osnovu povratka. Kao i većina raseljenih i izbeglih, teško sastavljaju kraj s krajem i nemaju novca da je sami obnove.

POMOĆ SRBIMA U FEDERACIJI MLADEN Ivanić kaže da je za porodicu Medan uradio isto što i za svaki drugi slučaj Srba iz FBiH, koji su se javili sa svojim problemom - alarmirao je nadležne institucije. - Na početku mandata sam uspostavio princip kojeg se držim do danas, i držaću se i dalje - činiću sve što mogu da pomognem povratnicima u FBiH. Ko god se javio sa bilo kojim problemom, moj kabinet je učinio sve da ga reši. Iako taj deo posla nije zvanično u mojoj nadležnosti, pomoć Srbima u FBiH je moja želja i ja to istinski smatram i svojom obavezom - kaže Ivanić.

U traganju za dokumentacijom, porodica Medan je ponovo prošla kroz agoniju. Prebacujući odgovornost sa jedne institucije na drugu, ispostavilo se, u jednom od poslednjih odgovora na medije, da su izgubili prava i po osnovu aneksa 7. Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića pisao je svim nadležnim institucijama.

Nakon intervencije iz Ivanićevog kabineta, ombudsmana i Konzulata Republike Srbije u Mostaru, u kabinetu federalnog Ministarstva kulture i sporta izlaze u susret i pomažu u izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju objekta.

Pre toga je predmet tri i po godine, bukvalno, bio zaturen u podrumu Ministarstva za ljudska prava i izbeglice.

Kuća im je odmah pored mezarja Šehitluci, i u slučaju da se desi da deo porušene kuće spadne, bili bi krivi oni kao vlasnici. Nadaju se da će dobiti i zvaničan odgovor iz Ministarstva za ljudska prava.

Ana je izračunala da bi, u slučaju i da prođu po osnovu kulturnog nasleđa, sve i da dobiju, trebalo da apliciraju 20 godina zaredom, jer je najveći grant koji je moguće dodeliti fizičkim licima nešto manje od 8.000 maraka.

Ana Medan

ZAHVALNOST MLADENU IVANIĆU

SASVIM slučajno sam u novembru prošle godine u Mostaru naletela na srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića. Iskoristila sam priliku da mu ukratko izložim probleme i cirkus kroz koji prolazimo od 1997. godine, kaže Ana Medan. Zahvalna je i iznenađena kako je Ivanić saslušao njene probleme.

- Rekao mi je da pošaljem dokumentaciju njegovom kabinetu i, nekako, tek tada su se institucije u BiH zaista probudile. I mnogo mu hvala - kaže Ana Medan.