PROIZVOĐAČI KROMPIRA KIVNI: Uništiće nas uvoznički lobiji

V. ILIĆ

16. 04. 2019. u 20:02

ПРОИЗВОЂАЧИ КРОМПИРА КИВНИ: Уништиће нас увознички лобији
Burne reakcije domađih krompiraša na vest o uvozu omiljenog srpskog povrća iz Ruske Federacije. Magacini puni kvalitetne krtole, tvrde proizvođači iz zapadne Srbije

NA pisanje našeg lista o uvozu krompira iz Rusije, burno su u ponedeljak reagovali proizvođači iz zapadne Srbije, koji navode da su im magacini još puni krompira odličnog kvaliteta, a u trgovinama širom zmlje završavaju krtole iz uvoza. Oni dodaju da jaki uvozni lobiji pokušavaju da na sve načine "unište domaćeg poljoprivrednika", o čemu najbolje svedoči kvantaška pijaca na kojoj je najviše robe iz - Albanije!

Tamo bi trebalo da stoji istaknuta albanska zastava, jer je skoro 90 odsto proizvoda iz te zemlje - rekao nam je Savo Žunić, najveći proizvođač krompira u Prijepolju i šire. - U mom magacinu trenutno imam oko 50 tona krompira vrhunskog kvaliteta, a u novovaroškom kraju ima još sigurno oko 300 tona, a u ivanjičkom sigurno još 400 tona. Iz naših magacina krompir je izlazio po ceni od maksimalno 45 dinara, a mi se pitamo na koji način se on posle prodaje po višestruko većoj ceni. Nema razloga da domaćem krompiru bude cena viša od 70 dinara po kilogramu, a ne da se nudi po trgovinama i za 100 i više dinara.

Žunić dodaje da uvoznici bez ikakvih kvota uvoze krompir iz Rusije i Belorusije. Sa druge strane, kada Srbija izvozi bilo šta kvote se moraju poštovati.

Pročitajte još - IVANjIČKI KROMPIR ODAVNO NIJE "IVANjIČKI": Više od 90 odsto "domaćeg" krompira nastalo je iz holandskog semena

Uvoznici krompira bez ikakvog stida odlaze kod nas domaćih proizvođača i traže nam neophodne papire kako bi izvršili reeksport. Poznato je da transportne firme iz Užica, Čačka, Beograda... uvoze jabuku iz Italije, potom je ovde prepakuju i izvoze u Rusiju kao srpsku, a onda, da se ne vraćaju prazni, poteraju krompir i ovde ga dovoze. Onda i dalje pokušavaju da taj isti krompir prepakuju i izvezu ga kao ivanjički, gučki, srpski krompir. To je sramota šta sve država toleriše - kazao nam je Žunić.

Krompiraši dodaju i da je posebna bruka šta radi fitosanitarna inspekcija na graničnim prelazima.

U Srbiju ulaze šleperi krompira koji bukvalno smrde. A mi kada treba da izvezemo traže nam uzorkovanje zemlje gde se seje krompir, pa sve do uzorkovanja krtole. Pritom, moramo da posedujemo sve neophodne sertifikate - zaključili su kivni krompiraši iz zapadne Srbije, kraju najpoznatijem po krtoli odličnog kvaliteta.

Pročitajte još - OD IZVOZNIKA DO UVOZNIKA: Krompira manje proizvodimo a najviše uvozimo iz Nemačke

PREPOLOVLjENI ZASADI

NEKADA su, da podsetimo, zasadi krompira u Srbiji zauzimali i do 90.000 hektara, a danas se on gaji na oko 45.000 hektara, odnosno duplo manje. Prosečan prinos je od osam do 12 tona po hektaru, dok je lane ostvaren rekordan prinos, pa je u brdskim predelima zabeležen rod i do 30 tona po hektaru.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Maрко

16.04.2019. 22:27

То нам доноси "придруживање" ЕУ које нема алтернативу. Итекако има.

evrotalibani

16.04.2019. 22:48

To je sustina politike od 5. Oktobra do danas, namerno sistematsko unistenje domace privrede i pretvaranje nas u jeftinu radnu snagu koja radi za 200 evra u multinacionalnim kompanijama kojima jos i placamo subvencije da bi radili za njih kao roblje. Zato takve vlasti i hvale ovi iz inostranstva, jer im poklanjaju nase trziste zatvarajuci nase firme i nase proizvodjace.

Ja

16.04.2019. 22:54

Lično, uvek bih kupio domaći krompir ali na njemu yo ne piše. Zaštitite brend, obeležite svaki džak... Videćete da mnogi žele domaće ali ne vidi se ...

ZORAN ĐORĐEVIĆ

16.04.2019. 23:32

Pa ako država neće da blokira albanske proizvode izađite vi traktorima pa blokirajte vi.

električar

17.04.2019. 00:35

Нека само ови држе кромпир по подрумима и нека кукају ... Немој случајно да понуде мање цене ... Или нека нас одеру, или нека кромпир пропадне ...

Ceca

17.04.2019. 01:06

To drzava treba da uradi! Da zastiti domace. Zatvorili su banku domaceg i otpornog semena u Kragujevcu i ostale. Sta da ocekujemo? Zdravo voce I povrce?

Dragan

17.04.2019. 03:13

Ne razumem bas ista od svega napisanog. Nisam proizvodjac, i nisam uvoznik. Nego neko ko bi da kupi DOBAR KROMPIR i to ne uspeva. Ne pamtim da je neke godine bilo tako lose. Samo je sa kupusom slicno (ili gore).

Мр Радомир Шћепановић

17.04.2019. 04:20

Ја од `90 нисам ништа купио из Словеније или Хрватске.Купујем српске производе и ако ме не нервира што су фиме прдали странцима!Комплетна прехрамбена индустрија је од стране демократа продата хрватима!

Vox

17.04.2019. 15:23

@Мр Радомир Шћепановић - Sta lupas, demokrate jel, a ovi sada to ne rade, sram te bilo, pa ovi tvoji safa prodadose sve srpsku ekonomiju, a ti spomonjes demokrate, pa demokrate nisu na vlasti, nego tvoji pa samo gledamo sta je sve strancima prodato, sram te bilo

v

17.04.2019. 11:12

" imam oko 50 tona krompira vrhunskog kvaliteta, a u novovaroškom kraju ima još sigurno oko 300 tona, a u ivanjičkom sigurno još 400 tona. Iz naših magacina krompir je izlazio po ceni od maksimalno 45 dinara" - ocekujes da kupac dodje do tebe ??? isteraj to na pijac i prodaces sve za 1 dan