NA PANČIĆU SAD “BRVNARA”: Investitorka se predomislila i ne ruši objekat na Kopaoniku, oblaže ga drvetom da izgleda kao montažni

Z. RADOVIĆ

27. 11. 2020. u 08:13

НА ПАНЧИЋУ САД “БРВНАРА”: Инвеститорка се предомислила и не руши објекат на Копаонику, облаже га дрветом да изгледа као монтажни

Objekat na Pančićevom vrhu

INVESTITORKA nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku, najavila je krajem oktobra njegovo rušenje, a trebalo joj je samo nekoliko dana da se "predomisli" i počne da ga adaptira.

Radovi traju danima, a sporni restoran počinje da liči na brvnaru, iako to ne može da bude, jer je izgrađen na čvrstim temeljima.

Agonija oko "divljeg" objekta na najpoznatijoj srpskoj planini u području Nacionalnog parka Kopaonik traje duže od dve godine. Investitorka je prvobitno dobila dozvolu od Opštine Brus da na toj lokaciji postavi privremeni - ski-bife površine do 150 kvadrata. Na vrhu je, međutim, nikla gotovo deset puta veća glomazna građevina od betona. Objekat se sada oblaže drvetom kako bi izgledao kao privremeno-montažni, za koji je investitorka i dobila "zeleno svetlo". Stanje na terenu pokazuje da su majstori uklonili krov i drugi sprat i da ga oblažu drvenim gredama kako bi izgledao kao brvnara.

Ministarstvo građevinarstva je 30. oktobra, dok je na njegovom čelu još bila Zorana Mihajlović, poslalo medijima saopštenje da ih je investitorka Snežana Mitković obavestila da je nastavila radove na uklanjanju objekta. Od novog ministra, Tomislava Momirovića, ni posle dve nedelje od postavljenih pitanja, nismo dobili odgovore da li su inspektori izašli na teren i utvrdili da se objekat ne ruši, već da se gradi i adaptira. Resorno ministarstvo o tome ćuti.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da će sudbina ove građevine pokazati da li su nadležni spremni da se izbore sa divljom gradnjom i bahatim investitorima.

- Ovaj slučaj je simbol divlje gradnje u Srbiji i od njegovog epiloga će zavisiti i ponašanje drugih građana i investitora, jer ako država pređe preko ovoga, možemo biti sigurni da će se nastaviti za nelegalnom gradnjom, jer će to biti znak da takvo ponašanje prolazi nekažnjeno - ističe Rodić. - Lokacija na kojoj gradi je u zoni u kojoj je gradnja strogo zabranjena i tu nije mesto ni privremenim objektima, a kamoli takvoj zgradi. To je bezobrazluk i podsticaj drugima da krše zakon. Kopaonik je i inače promenio svoj izgled i, osim ovog primera, ima mnogo objekata izgrađenih bez dozvole i mimo svakog plana.

KRIVIČNE PRIJAVE

Protiv Snežane Mitković pokrenut je postupak zbog krivičnog dela gradnje bez građevinske dozvole. Resorno ministarstvo podnelo je i krivične prijave protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine uticajem. Podneta je krivična prijava i protiv direktora "Skijališta Srbije" Dejana Ćike, koji je omogućio nelegalnom objektu da koristi vodu i struju preko tog preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

dusan

27.11.2020. 10:17

Pa ova zida li zida. Svi lazu da ce se srušiti. Pa koje jači od Zakona i države. na 1 km žandarmerija i policija. Svi ćute i gledaju najveću državnu nezakonitost. Možda se zna ko stoji . Pa nije on jači od Zakona i Države. Tužilaštvo ništa i ništa. U Nemačkoj bi ove vodili koji grade u Psihijatriju da provere da li su normalni, da ih leče i da im naplate sve rušenje i ovu nezakonitost.

Rašo

27.11.2020. 15:13

Сад ће то св бити решено у склопу борбе против мафије, криминал нала и корупције!

Strašno sam ljut

27.11.2020. 15:56

Neverovatno! Političarima, od opštinara pa do onih na vrhu, puna usta tobože borbe protiv korupcije. Ako je tako, zašto ne hapsite ovu "investitorku" koja čak ni ne može da dokaže čije pare koristi, svoje sigurno ne, za gradnju ove skalamerije, rušenje i ponovno podizanje? Preko nje niko iz policije i tužilaštva očito ne želi da kroz ozbilju istragu i hapšenja sazna ko je moćniji od države i ko stoji iza nje i izdavanje potrebnih "dozvola" -od vojske pa do Skijališta Srbije, opštine itd. I ko to ne sme da pokrtene policiju da nazad radi svoj posao i po čijem nalogu? Dosta nam je priče, počnite da radite SVOJ POSAO za koji vas je srpski narod izabrao!