POVEĆANjE MINIMALCA DO ŠEST ODSTO: Vlada iznela predlog, poslodavci podržali

J. Ž. S.

01. 09. 2020. u 15:33

ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА ДО ШЕСТ ОДСТО: Влада изнела предлог, послодавци подржали

Nikola Skenderija

MINIMALAC može da bude povećan za četiri do šest odsto, predlaže Vlada, a podržavaju poslodavci.

Predstavnici Unije poslodavaca su spremni na kompromis po pitanju minimalca u 2021, ali tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća u Srbiji.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije kaže da se takav predlog države u potpunosti slaže sa onim što su i oni predlagali, imajući u vidu da treba sagledati realnu situaciju u kojoj se nalazi privreda, a da se, sa druge strane, poboljša i materijalni status radnika.

- Zadovoljni smo odnosom Ministarstva finansija koje je pokazalo stabilnost, važno je da povećanje ne bude iznad onoga što privreda u ovom trenutku može da podnese. Raspon od četiri do šest odsto predstavlja optimizam i biće dobro da budemo u situaciji da za toliko povećamo zarade - rekao je Atanacković.

Za poslodavce je neprihvatljivo povećanje od 20 procenata, koje predlažu sindikati i koji je 37.000 dinara.

Za Duška Vukovića iz Saveza samostalnih sindikata neprihvatljiv je predlog Vlade.

- Takvim povećanjem bi se i dalje reprodukovala politika jeftine radne snage - rekao je Vuković.

On ističe da nije ispoštovan dogovor socijalnih aktera od pre tri godine da se 2021. minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

- To sada izgleda kao neostvariv san i ne vidimo da ima naznaka da se u naredne četiri godine to dogodi i sa ovakvim predlogom smo 6.000 do 7.000 ispod minimalne potrošačke korpe koja iznosi 37.500 dinara - kaže Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

ne preostaje im drugo

01.09.2020. 17:13

....nego da vajni "poslodavci" izvade ruke iz b*lje, zasuču rukave i krenu da sami sa svojim članovima familije rade, da "ne bi izdvajali ogromne sume besramnih minimalaca" za zaposlene, i a bi mogli "rentabilno poslovati". A njihovi sadašnji zaposleni koliko vidimo godinama unazad, će daleko poštenije plaćen posao od ove robovlasničke bede zvane "zarada u Srbiji", naći bilo gde u EU, Rusiji,Kini, USa i gde god su stotine hiljada naših građana morali da odu, da bi za svoj pošten rad bili iole pošteno i plaćeni.

veseli petar

02.09.2020. 11:09

Sta reci.. Realno je da minimalac bude od 35 000 do 37.000 din.. E sad poslodavci i dalje hoće i što veći profit, ali da budu poštovani i nedirani, ni slučajno... I onda se to zove socijalni mir....

veseli petar

02.09.2020. 17:26

I još ponešto što mi se nameće.. Čiju mi to državu imamo.. Zašto Vlada ne smanji poreze za najmanje plate, zašto ne uvede set socijalnih mera za povečćanje vrednosti tih plata.. Besplatni uđbenici za đake, jeftiniju struju, bespl. stomatologiju, popust za infostan, smanjenje poreza na imovinu za najsir. beneficarane radnje za sir. Itd....