SPREMAJU UŽINU ZA SIROMAŠNE ĐAKE: Porodica Smerdov iz Vršca obezbeđuje obroke za socijalno ugrožene školarce

J. J. BALjAK

26. 10. 2020. u 07:26

PORODICA Smerdov iz Vršca, koja ima objekat za prodaju brze hrane u okviru Školskog centra "Nikola Tesla", već dve godine deli besplatnu užinu socijalno ugroženim đacima. Ovu jedinstvenu humanitarnu akciju započeli su skromno, sa troje srednjoškolaca, a danas je, zahvaljujući sve većem broju donatora, svakodnevni obrok obezbeđen za čak 70 učenika!

СПРЕМАЈУ УЖИНУ ЗА СИРОМАШНЕ ЂАКЕ: Породица Смердов из Вршца обезбеђује оброке за социјално угрожене школарце

Aleksandar i Danilo Smerdov

Na ovaj humani čin Smerdove je podstakla činjenica da su pojedini đaci vršačke Poljoprivredne škole, u kojoj su i započeli svoj porodični biznis, tokom nastave kolabirali od gladi, zbog čega je Hitna pomoć više puta intervenisala.

- Za mene je to bilo poražavajuće. I sam sam odrastao u bedi, znam kako je to kad nemaš, pa sam, u skladu sa tadašnjim mogućnostima, rešio da bar za trojicu najsiromašnijih đaka o svom trošku obezbedim užinu do kraja školske godine - priča nam Danilo Smerdov, koji ovaj posao radi sa sinom Aleksandrom.

Tada su u razgovoru sa direktorom škole saznali da je broj socijalno ugrožene dece mnogo veći, pa su rešili da akciju prošire. Slali su mejlove na razne adrese, a prva im je podršku dala danska ambasada. Nakon njihove objave na društvenim mrežama, sponzori su počeli sami da se javljaju.

PRIZNANjE

HUMANITARNA akcija porodice Smerdov zauzela je drugo mesto na ovogodišnjem konkursu za Virtusovu nagradu za filantropiju. Ispred njih je bio NURDOR sa akcijom "Pruži korak".

- Lane smo ukupno podelili 7.500 obroka i toliko flašica vode. Reč je o donaciji od oko milion dinara - zadovoljno ističe Aleksandar. - Trenutno pomažemo svih 40 ugroženih učenika ŠC "Nikola Tesla", a ovih dana smo počeli da dostavljamo užinu i za 30 đaka obližnje specijalne škole "Jelena Varjaški". Želja nam je da na ovaj način pomognemo socijalno ugroženoj deci u svim gradskim školama, što je veliki poduhvat.

Iako u svom poslovanju osećaju posledice zbog trenutne epidemiološke situacije, Smerdovi i dalje odvajaju novac od svojih plata za ovu akciju. I sve rade transparentno. Svakog meseca dostavljaju spisak donatora direktoru škole, koji đacima sa spiska lokalnog Centra za socijalni rad deli bonove.

- Sa tim bonovima mogu da uzmu istu užinu, koju jedu i ostala deca. Nije reč o manje kvalitetnoj hrani - naglašava Aleksandar.

UJEDINjUJU TRI VERE

JEDAN od najvećih donatora ove akcije je Srpska pravoslavna crkva, a svoje priloge daje i vršačka Rimokatolička crkva. Smerdovi su u pregovorima i sa Rumunskom pravoslavnom crkvom, koja, takođe, želi da se priključi.

- Ukoliko ostvarimo tu saradnju, to će biti prvi projekat u Srbiji oko kog su se ujedinile sve tri crkve - ponosno kaže Aleksandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma