ČISTE REKE APSOLUTNI PRIORITET: Najavljena izgradnja regionalne sanitarne deponije u Vranju, dragocene za čitav region

J. STOJKOVIĆ

04. 09. 2021. u 07:33

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je u Vranju potpisao finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KfW za realizaciju projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije u ovom gradu.

ЧИСТЕ РЕКЕ АПСОЛУТНИ ПРИОРИТЕТ: Најављена изградња регионалне санитарне депоније у Врању, драгоцене за читав регион

Foto J. S.

Ukupna vrednost investicija u prvoj fazi iznosi 13,3 miliona evra, a početak izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom je planiran u drugoj polovini 2022, sa planiranom rokom za završetak do kraja 2024.

- Velika obaveza svih nas u Vladi Srbije je da doprinesemo i ostavimo nešto iza sebe, a najviše i najvažnije što možemo da ostavimo je čista voda, odnosno čiste reke i to nam je apsolutni prioritet. Ovo što sad pokrećemo u Vranju želimo da radimo po čitavoj Srbiji - istakao je Momirović.

Posebno je napomenuo da Vranje, u ekološkom smislu, postaje poput gradova u Nemačkoj ili u Švajcarskoj, a to će biti realnost već za dve-tri godine...

- Ogromne investicije u infrastrukturne projekte su posledica toga što moramo da uradimo sve ono što je preskočeno tokom proteklih decenija, ali od 2025. očekujem da ekološki projekti postanu dominantni. To će biti prioritet Vlade Srbije i našeg ministarstva - najavio je Momirović.

Foto Arhiva

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković potvrđuje da je reč o veoma važnom ugovoru za ovdašnju lokalnu samoupravu.

- Reč je o kapitalnoj investiciji koja podrazumeva proširenje deponije "Meteris". Od procenjene vrednosti prve faze, 12,5 miliona evra je opredeljeno za Vranje koje je zaduženo i za implementaciju, a ostalim opštinama u regionu sleduje ukupno 800.000 evra. Sa ulaganjima 59,6 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže, zaokružićemo kompletnu infrastrukturu - zaključio je dr Milenković.

STANOVI

MINISTAR Tomislav Momirović je sa rukovodstvom lokalne samouprave posetio i gradilište stanova za pripadnike snaga bezbednosti. U naselju Donji Asambair će biti 298 stanova, a rok za završetak radova je proleće iduće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna