PAORIMA KREDIT BEZ KAMATE: Odobrava se do 500.000 dinara po gazdinstvu, bez suvišne papirologije

Z. Rajić

24. 06. 2021. u 07:45

POLJOPRIVREDNICIMA u opštini Srbobran obezbeđeni su beskamatni krediti za unapređenje delatnosti, pojedinačno do 500.000 dinara.

ПАОРИМА КРЕДИТ БЕЗ КАМАТЕ: Одобрава се до 500.000 динара по газдинству, без сувишне папирологије

Foto L. P.

Lokalna samouprava je izdvojila milion dinara za obradu kreditnih zahteva, na osnovu čega će Direktna banka odobriti oko 17,5 miliona dinara za podršku registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Poziv paorima da konkurišu za kredite upućen je ovih dana sa sastanka predstavnika banke sa predsednikom opštine Srbobran Radivojem Debeljačkim i njegovim saradnicima.

- Za ove kredite poljoprivrednici nemaju nikakvih izdataka. Nema kamate, čak ni zahtevne papirologije. Opština snosi sve bankovne troškove. Sve što poljoprivrednici treba da učine jeste da dođu u Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj (KLER), gde će za njih biti urađeno sve što je potrebno - rekao je Debeljački.

Nataša Zekić iz KLER-a potvrđuje da su poljoprivrednici već počeli da se javljaju za dobijanje kredita.

Foto L. P.

Radivoje Debeljački

- Opština plaća banci obradu kreditnog zahteva u visini od 5,7 odsto ili 28.500 dinara ako je iznos kredita 500.000. Poljoprivrednici mogu da uzimaju kredite u rasponu od 100.000 do 500.000 dinara. Banka procenjuje njihovu kreditnu sposobnost - predočila je Zekićeva.

Predstavnica banke Svetlana Lukić ukazala je na brzinu odobravanja kredita od svega nekoliko dana po dostavi potrebne dokumentacije. NJen kolega Đuro Radović kazao je da se za godinu dana, koliki je rok otplate, krediti mogu vraćati u mesečnim, tromesečnim i šestomesečnim anuitetima, zavisno od delatnosti gazdinstva.

Iz razgovora s paorima moglo se saznati da kredite žele da podignu za nabavku semena i rasada, đubriva i goriva, tov stoke i zaštitu useva.

- Kreditima ne samo da olakšavamo rad našim poljoprivrednicima, nego i podstičemo ulaganja u agrar. Za milion dinara, koliko smo odvojili u opštinskom budžetu, kredite može da dobije čak 40 poljoprivrednika - istakao je Debeljački.

VELIKO INTERESOVANJE

PREDSEDNIK opštine napominje da će subvencija iz lokalnog budžeta biti na raspolaganju poljoprivrednicima sve dok je ne potroše, a najkasnije do kraja godine, mada veruje da će, zbog velikog interesovanja, kreditna linija biti ranije zatvorena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)