DOBRE VESTI ZA GRAĐANE RS Višković: Svim radnicima biće povećane plate!

S.M.

20. 05. 2021. u 18:16

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će radnicima u javnom i realnom sektoru biti povećane plate za šta će biti izdvojeno 70 miliona KM i najavio da će već danas Vlada Srpske razmatrati set zakona koji se odnose na ovu oblast.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ РС Вишковић: Свим радницима биће повећане плате!

Foto: Vlada RS

- O povećanju plata sam informisao šefove poslaničkih klubova političkih partija koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Moja obaveza je da o ovome informišem ljude koji su dali podršku Vladi koju predovodim, rekao je Višković.

On je istakao da bi od juna trebalo da budu povećane plate u Republici Srpskoj.

– Radinicima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pravosuđu, osim sudija i tužilaca, u obrazovanju i kulturi plate će biti povećane pet odsto, a zdravstvenom sektoru šest do osam odsto. I dalje će ostati stimulacija od 20 odsto za radnike u kovid odelenjima, rekao je Višković.

Prema njegovim rečima, biće povećan neoporezivi dio ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM, a biće povećano i najniže lično primanje na 540 KM.

Višković kaže da je bilo velikih zloupotreba koje se odnose na rad od četiri časa jer su ljudi koji su radili više prijavljivani na navedenu normu.

– Sada ćemo izmeniti zakonska rešenje gde će biti navedeno da radnici mogu biti prijavljivani onoliko koliko poslodavac smatra da treba, ali će obaveze biti plaćane u skladu sa najnižom platom – naglasio je Višković i ocenio da će time radnici biti na dobitku jer će im biti uplaćeni pripadajući doprinosi.

On je napomenuo da je dobijena saglasnost Sindikata, Privredne komore i poslodavaca da se treba ići sa povećanjem plata.

Vlada RS trebalo bi danas da razmatra Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS, Zakon o izmenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Zakon o izmeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, te Zakon o platama zaposlenih u oblasti pravosuđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)