INTERVJU Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave RS: Milionske uštede u budžetu

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 10. 2020. u 10:05

SRPSKA je dobila novi Zakon o upravnoj inspekciji zato što je u ranijem Zakonu o upravnoj inspekciji trebalo izmeniti i dopuniti više od 50 odsto zakonskih odredaba, da bi isti bio tehnički i terminološki usklađen sa Zakonom o inspekcijma RS koji je Narodna skupština RS usvojila u martu 2020. godine, kaže u intervjuu za "Novosti" Senka Jujić, ministarka lokalne uprave i samouprave RS.

ИНТЕРВЈУ Сенка Јујић, министар управе и локалне самоуправе РС: Милионске уштеде у буџету

Foto D. Pozderović

- Novim zakonom izvršeno je preciziranje nadležnosti, položaja i ovlašćenja upravne inspekcije, te je tako proširen i obuhvat organa nad kojima upravna inspekcija vrši nadzor - pojašnjava ministarka.

o Sad su obuhvaćeni svi republički organi uprave, javne institucije i preduzeća.

- Donošenjem ovog zakona, kao i Zakona o inspekcijama, u odnosu na ostale nivoe vlasti u BiH, Srpska je prva koja ušla u reformske procese u toj oblasti.

RAZVIJENOST USLOV ZA STATUS

 DERVENTA je nedavno dobila status grada, šta druge lokalne zajednice treba da učine da bi dobile ovaj status?

- Da bi opština mogla da podnese zahtev za sticanje statusa grada potrebno je pored urbanog područja da ima status razvijene opštine u poslednje tri godine i da ima više od 50.000 stanovnika. Izuzetno od ovog pravila, opština može da podnese zahtev za sticanje statusa grada ako je stopa zaposlenosti na području opštine iznad republičkog proseka, nezavisno od broja stanovnika.

o Šta donosi nedavno potpisan sporazum sa FPIO i FZO o korišćenju podataka u matičnoj knjizi umrlih?

- Ovakav vid saradnje sa oba Fonda bila je inicijativa našeg ministarstva i donela je višemilionske uštede u budžetu RS. Važno je napomenuti da bezbednost podataka korisnika neće biti dovedena u pitanje. Oba Fonda će na ovaj način biti blagovremeno obavešteni o smrti korisnika prava kod Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja, a u cilju sprečavanja zloupotreba.

Foto D. Pozderović

o Da li će biti realno pomeriti sa 18 na 25 odsto stepen zaduženosti lokalnih zajednica.

- Zaduživanje jedinica lokalne samouprave regulisano je zakonom u nadležnosti je Ministarstva finansija koje vodi podatke o zaduženosti jedinica lokalne samouprave. Prema podacima koje od Ministarstva finansija redovno dobijamo imamo uvid da većina jedinica lokalne samouprave redovno izvršava svoje obaveze kad su u pitanju kreditna zaduženja.

o Kakav je plan rada ministarstva do kraja godine?

- Do kraja godine, između ostalog, u planu je izrada Strategije obuke za službenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave u RS za period 2021-2025. godine. Takođe, u realizaciji je Akcioni plan za 2020/2021. godinu Strategije razvoja RS za period 2017-2021. kao i analiza propisa kojima se uređuje sistem lokalne samouprave u cilju unapređenja postojećih zakonskih rešenja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri