SKANDALOZNA ODLUKA IZ SARAJEVA: Izglasan tekst za spomenik na Kazanima - bez imena počinalaca zločina nad Srbima!

S. M.

27. 10. 2021. u 13:11

GRADSKO veće Sarajeva prihvatilo je danas predlog gradonačelnice Benjamine Karić za tekst spomenika srpskim žrtvama na Kazanima u kojem se ne navode počinioci zločina - pripadnici takozvane Armije BiH.

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА ИЗ САРАЈЕВА: Изгласан текст за споменик на Казанима - без имена починалаца злочина над Србима!

Foto Grad Sarajevo

Veće je odbilo predlog članova Naše stranke koji su tražili da se u tekstu jasno istakne ko je ubijen i ko ih je ubio, a prihvatilo predlog Karićeve u kojem piše „Spomen-obeležje Kazani”, sa navedenim godinama od 1992. do 1995. i porukom „Zauvek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sećati naših sugrađana”.

Na predlog Karićeve navedeno je svega 17 imena ubijenih Srba, iako ih je usmrćeno mnogo više. Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju.

Tokom rata su ubijeni civili, pre svega Srbi, u Sarajevu bacani u jame, posipani krečom. Postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani. Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset meseci do šest godina. Zločine je počinila pre svega Deseta brdska brigada tzv. Armije BiH na čijem čelu je bio komadant Mušan Topalović Caco.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)