ŠALJU PROTIVTENKOVSKO NAORUŽANJE, PUŠKE , MUNICIJU: Finska i Norveška će poslati Ukrajini naoružanje

Tanjug

28. 02. 2022. u 21:34

FINSKA i Norveška poslaće Ukrajini naoružanje nakon ruske intervencije u toj zemlji. Finska premijerka Sana Marin izjavila je da će Ukrajini obezbediti oružje i municiju, preneo je Rojters.

ШАЉУ ПРОТИВТЕНКОВСКО НАОРУЖАЊЕ, ПУШКЕ , МУНИЦИЈУ: Финска и Норвешка ће послати Украјини наоружање

Foto: printskrin Jutjub

Isporuka će uključivati 2.500 jurišnih pušaka, 150.000 metaka, 1.500 komada protivtenkovskog oružja i 70.000 paketa sa hranom, rekao je finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

Kaikonen je u nedelju nagovestio da finska vlada razmatra ukidanje dugogodišnje politike Finske da ne dozvoljava izvoz oružja u ratna područja.

On je, takođe, rekao da je Finska, koja nije članica NATO i deli dugu granicu sa Rusijom, dala zeleno svetlo Estoniji da Ukrajini pošalje oružje koje je prethodno bilo u finskom vlasništvu.

I norveška Vlada je saopštila da će poslati oružje Ukrajini.

Ova odluka poništava norvešku politiku koja je na snazi od 1950-ih godina da se ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO, a koje su u opasnosti od oružanog sukoba.

Norveška će donirati do 2.000 komada protivtenkovskog oružja M72, navodi se u saopštenju Vlade.

"Norveška ima strogu politiku u pogledu izvoza vojne opreme, ali Ukrajina se sada suočava sa vanrednim okolnostima", rekao je norveški premijer Jonas Gar Stoere.

Norveška je u nedelju objavila da će povući svoj državni fond, najveći na svetu, iz Rusije i obećala da će poslati šlemove, pancire i drugu opremu u Ukrajinu.

BONUS VIDEO: RUSI UŠLI U HARKOV: Oklopna vozila se probila u centar drugog najvećeg ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)