DARUJU ZAOSTAVŠTINU BOSILJKE KIĆEVAC-POPOVIĆ: Poklon Narodnoj biblioteci Srbije, umetničko nasleđe „prve dame“ srpske ilustracije

V.V.S.

15. 03. 2021. u 17:26

U NARODNOJ biblioteci Srbije biće, u utorak u podne, biće uručen veći deo zaostavštine „prve dame“ srpske ilustracije Bosiljke Kićevac-Popović.

ДАРУЈУ ЗАОСТАВШТИНУ БОСИЉКЕ КИЋЕВАЦ-ПОПОВИЋ: Поклон Народној библиотеци Србије, уметничко наслеђе „прве даме“ српске илустрације

Foto: Centar za grafiku FLU

Ugovor o poklonu potpisaće v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo i porodica i zakonski naslednici umetnice, ćerka Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata, i sin dr Bojan Popović, muzejski savetnik Galerije Fresaka Narodnog muzeja.

Zaostavština Bosiljke Kićevac-Popović u nacionalnoj biblioteci brojaće oko 730 originalnih ilustracija za 53 knjige; oko 400 ilustrovanih časopisa; oko 40 ilustrovanih knjiga; 16 crteža i akvarela, 71 grafiku sa raznim temama (narodne poslovice, Beograd, Dubrovnik); 30 eks-librisa; 26 kataloga, pozivnica; triptih uramljenih grafika „Beograd-panorama“ za prostorije biblioteke i print na platnu „Beograd“, 50 x 50 cm, uramljenog za prostorije. Na uvid i korišćenje biće dostavljeni hemeroteka umetnice, fototeka, medijateka, različita dokumentacija, kao i rukopisi autobiografije i poezije umetnice.

Bosiljka Kićevac-Popović (10. 8. 1932, Beograd – 22. 12. 2016, Beograd) ilustrovala je više od 170 knjiga za decu i omladinu za izdavačke kuće iz Srbije, Jugoslavije i sveta. Među njima su brojne ilustracije, u boji i crno-bele, i vinjete za dečje čitanke i udžbenike na kojima smo odrastali, svetske i narodne bajke i pripovetke, romane za decu i odrasle. Povremeno ili stalno radila je ilustracije za dečje časopise Zmaj, Poletarac, Politikin zabavnik, Mikijev zabavnik, Kekec, Mali neven i dr.

Važan deo opusa, naročito u grafici (linorez) vezan je za narodno stvaralaštvo, poslovice, šaljive priče i bajke, epsku poeziju. U poznim godinama bavila se ilustracijom za odrasle, romana – klasika književnosti u izdanju izdavačke kuće „CID“ iz Podgorice. Veliki segment rada (ulja, tempere, linorezi) posvećen je Beogradu kao gradu u kome odrasta u porodici starosedelaca i kome se uvek vraća. Motivi grafika, ili slika, vezani su za Kalemegdan, ulicu Ive Lole Ribara, Palmotićevu, Skadarliju i Beograd u šancu.

Bosiljka Kićevac-Popović je autorka autobiografskih knjiga (Pričam i Pričam dalje), a pisala je i poeziju. Često je aktivno izlagala samostalno i predstavljala našu zemlju na različitim internacionalnim smotrama i izložbama. Dobitnica je najprestižnijih priznanja za umetničko stvaralaštvo. Njena dela čuvaju se u našim najvećim muzejima i galerijama, kao i u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024