DAMA OSTALA U BEČU: Nije se prtodala ni jedna od dve slike ponuđene na aukciji u aukcijskoj kući "Doroteum"

M. Kralj

04. 05. 2023. u 16:57

SVAKI put kada se neko delo Paje Jovanovića (1859-1957) pojavi na aukciji, to izaziva posebno uzbuđenje, jer su slike našeg umetnika, na ovim svetskim nadmetanjima i dalje aktuelne i postižu visoke cene, međutim, u utorak uveče, kod bečkog "Doroteuma", na utrkivanju za radove majstora 19. veka, nije prodato ni jedno od njegova dva platna.

ДАМА ОСТАЛА У БЕЧУ: Није се пртодала ни једна од две слике понуђене на аукцији у аукцијској кући Доротеум

Foto Doroteum

U "utakmici" su bili "Portret dame sa braon krznom oko vrata i narukvicom od ametista", koja potiče iz bečke privatne kolekcije i skica u ulju "U haremu". Portret za koji nije navedeno iz kog prerioda je, a čije su dimenzije 120 puta 72,5 centimetara, prvobitno je bio procenjen između osam hiljada i dvanaest hiljada evra. Sličnu početnu cenu (između 10.000 i 12.000) ima i nevelika (19,5 do 15,5 centimetara), skica "U haremu".

- Ni za jednu od ove dve slike, neće biti velika šteta da se ne vrate u Srbiju... - kaže veteran naše istorije umetnosti Nikola Kusovac, koji smatra da ni cene sa kojima su ova dela ušla u trku nisu bile prevelike. - Sama skica "U haremu" je ovlašno napravljena i verovatno mu je služila za neku studiju. A što se tiče ženskog portreta, prilično je dosadan, pa je bolje da ostane u Beču.

Foto Doroteum

Portet sa aukcije u "Doroteumu"

Kada je reč o sličnim Jovanovićevim građanskim portretima, Kusovac ističe da je kod nas njegovo remek-delo, najbolja slika koju je u tom žanru uradio portet žene Milovana Milovanovića, predsednika vlade Srbije, pre Prvog svetskog rata, uglednog političara, pravnika, diplomate.

- To delo nastalo je 1911. a po gospodstvu, toj snažnoj ženi, nisu mogle da priđu dame iz svetskih metropola - tvrdi Kusovac, dodajući kroz šalu, kako je Jovanović umeo i da "ulepša" svoje modele, pa ga je verovatno "zbog toga kralj Petar Karađorđević pozvao da mu portretiše ćerku Jelenu".

Kako objašnjava muzejski savetnik Petar Petrović, koga "Doroteum", poziva da potvrdi autentičnost Jovanovićevih dela, s vremena na vreme, u Beču se, u ponudi, nađu i slike Paje Jovanovića, kojih očigledno tamo ima dosta. Neke dostignu visoke cene, a ponekad se, kao sada, desi i da ne pronađu put do kolekcionara.

- Dve slike koje su bile na ovoj aukciji su u okvirima onog što je "redovna ponuda" - ističe Petrović. - Portret je tipičan za Jovanovića, odnosno portrete koje je radio u drugoj i trećoj deceniji 20. veka. Kada je reč o skici "Iz harema", iako bi se na prvi pogled pomislilo da je nastala u vreme njegove orijenalne faze, pre bih, prema korišćenim bojama i pozadini, rekao da je naslikana oko 1900.

REKORDI

U ISTOJ aukcijskoj kući, pre dve godine, Jovanovićev "Stražar", koji je potom "uhvaćen" na beogradskom aerodromu, dostigao je cenu 137.500 evra. Na istoj aukciji "Albanski ratnik" prodat je za iznos od 47.800 evra. "Doroteum" je u oktobru 2019. prodao Jovanovićevu "Prosidbu" za 125.300 evra, a osam godina pre toga delo "Sokolar" za 104.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!