PRIČA O VELIKOM PRIJATELJSTVU: Otvorena izložba o Mihizu i Mići Popoviću u Muzeju Vuka i Dositeja

M. Kralj

28. 02. 2023. u 16:33

U ZGRADU odžaklije, u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja, juče, sat iza podne, nije moglo da se uđe od ljudi koji su došli da se prisete jednog drugačijeg, intelektualnijeg, duhovitijeg, radoznalijeg Beograda, oličenog u delima i životima pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 - 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 - 1996), u čiju čast se održava izložba "Ispričana nepričava".

ПРИЧА О ВЕЛИКОМ ПРИЈАТЕЉСТВУ: Отворена изложба о Михизу и Мићи Поповићу у Музеју Вука и Доситеја

Foto Z.Jovanović

Postavka posvećena veku od njihovih rođenja, čiji su autori, Eliana Gavrilović i Miodrag Tomić, otvorena je na istom mestu gde je Popović imao svoju drugu samostalnu izložbu "Selo Nepričava" (kasnije predstavljena i u Parizu), a zahvaljujući zalaganju Mihiza, svog velikog prijatelja i kuma, u to vreme kustosa- asistenta u Muzeja Vuka i Dositeja. Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, podsetila je juče na reči kojima je Mihiz pre sedam decenija otvorio "Nepričavu" : "Mića slika zemlju Srbiju plemenitim spojem najboljih naših likovnih tradicija i duhom moderne slikarske umetnosti".

Foto Z.Jovanović

Miodrag Tomić, Jovan Popović, Bojana Borić Brešković, Eliana Gavrilović i Marija Đorđević

- Izborom dela i tekstom u katalogu, naš aurtorki tim je pokušao da iskaže trajnost jednog prijateljstva, koje je opstalo tokom turbulentnog vremena- naglasila je Borić Brešković. - Te prve generacije posleratnih intelektualaca prolazile su kroz različtina društvena uređenja, mnoge političke sukobe, pa čak i promene naziva jedne te iste domovine. Njihova dela, slikarski radovi, prozni tekstovi, ogledi, drame, filmovi i pozorišne predstave istinito su predstavili razvoj umetničke reči i slike u drugoj polovini 20. veka.

Foto Z.Jovanović

Milan Caci Mihajlović i Arsa Jovanović

Autorka postavke, Elijana Gavrilović, podsetila je da je druženje dva velikana počelo 1945. odnosno 1946.godine, kada je Popović naslikao Mihizov portet, koji je na postavku stigao iz Srpske čitaonice, u njegovom rodnom Irigu, dok je Miodrag Tomić istakao značaj Povićevog dela kako u likovnoj, tako i u dramskoj i filmskoj umetnosti.

TRKA ZA MAČKOM

IZLOŽBU je svečano otvorio reditelj Arsa Jovanović, koji je radio sa Mihizom u Ateljeu 212, a sa njim prijateljevao u Rovinju, gde se družio i sa Mićom. Pristetio i otvaranja jedne Popovićeve izložbe u nekadašnjem, jugoslovenskom San Tropeu, ali i Mihizovih dosetki zbog kojih, kako je rekao, nije dospeo u zatvor, jer su bile zabavane i onima koji su ga prisluškivali, aparačicima represivnog režima. Svojim "profesionalcima" jednom je ostavio cedulju da mogu da rade šta god hoće, ali da mu paze na mačka. Godinama potom, ispričao je Jovanović, upoznao je bravara koji mu je priznao da je postavljao Mihizu prisluškivače i da je u toj "operaciji" - mačak pobegao!

-Po Rovinju je počela trka policajaca da se pronađe mačak- prisetio se reditelj.

Na druženje svoga krštenog kuma Mihiza i svoga oca, podsetio je Mićin sin, dramaturg Jovan Popović, izdvojivši da izložba, osim simpatičnog prisećanja na jedan događaju iz njihove mladosti, sadrži i dublju posvetu njihovom prijateljstvu, koje je bilo izuzetno i potrajalo dok nisu umrli.

- Kumstvo se proširilo i u drugu generaciju, tako da je Mihizova, nedavno preminula ćerka Mila, krstila moje devojčice- zaključio je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna