NE MOGU DA PRIHVATE DA BOJANA NEMA: Očajna porodica mladića iz Boleča koji je podlegao povredama zadobijenim u eksploziji u firmi "Edepro"

Š. Marović

25. 11. 2021. u 21:44

MLADIĆ Bojan Ružić (28) iz beogradskog naselja Boleč treća je žrtva stravične nesreće koja se u utorak oko 14.15 dogodila u fabrici raketa i raketnog goriva "Edepro" u Leštanima. On je, kako saznaju "Novosti", sa petim i šestim stepenom opekotina primljen na jedinicu intenzivne nege u Urgentnom centru, ali i pored velikih napora lekara ove ustanove u sredu je preminuo.

НЕ МОГУ ДА ПРИХВАТЕ ДА БОЈАНА НЕМА: Очајна породица младића из Болеча који је подлегао повредама задобијеним у експлозији у фирми Едепро

Kuća preminulog Bojana Ružića u naselju Boleč / Foto I. Marinković

Na mestu eksplozije život su izgubili i radnici Miljan Jojić (38) i Miloš Saković (21), a više od 20 njihovih kolega je lakše i teže povređeno.

U domu Ružića u Boleču u sredu je vladala istinska žalost zbog Bojanove tragične smrti. Majka nesrećnog mladića nije mogla od šoka ništa da izusti i ceo dan je bila na tabletama. Takođe, porodica i prijatelji počeli su da se okupljaju ispred porodične kuće, ne verujući da se jedan mladi život tako nesrećno ugasio.

- Ne mogu da prihvatim da mi je brat nastradao - kroz suze priča Bojanov brat od tetke Đorđe Crnomarković. - Čim sam čuo za nesreću krenuo sam za Beograd iz Poljske, gde igram fudbal. Bojan je bio duša od čoveka, prava momčina. U firmi "Edepro" radio je dve godine i tri meseca i bio je jako zadovoljan. Ceo život smo proveli zajedno, prošli sve loše i dobre stvari. Izlazili smo, putovali, provodili se, živeli 25 godina zajedno. Kako ću dalje kad mi najrođenijeg nema!

Bojan Ružić je završio elektrotehničku školu u Beogradu i nakon toga je počeo da radi. Roditelji su mu bili razvedeni, a živeo je sa majkom.

Na bolničkom lečenju i dalje je veći broj povređenih radnika iz "Edeproa". Prema saznanjima našeg lista, Nikola S. (28) I Vedran P. iz Boleča imaju teške telesne povrede i njihovo stanje je i dalje kritično. Kako je za naš list istakao Nikolin komšija, sve ih je zatekla vest o strašnoj tragediji.

- Znao sam dosta momaka koji su radili u pogonu firme "Edepro", pošto su mlađeg životnog doba - ističe on. - Povređeni Nikola i ja smo se stalno družili, posećivali, išli na slavu jedan kod drugog. Ima teže povrede glave i naprsnuće bubne opne, tako da je potrebna hitna operacija. U kući je živeo sa ženom i malom bebom, koju su skoro dobili. Sjajan je to momak i drug. Oko dve godine je radio u ovoj firmi, a stalno je isticao da su uslovi dosta dobri.

Reporteri našeg lista posetili su i oštećena domaćinstva čije se kuće nalaze nekoliko stotina metara od pogona fabrike "Edepro" na Kružnom putu, gde je došlo do eksplozije. Opština Grocka odmah je reagovala, a radnici su bili na terenu i popravljali oštećene krovove. Urađeno je ukupno šest objekata, gde su sređena kompletna oštećenja. Takođe, radnici "Zelenila" isekli su nekoliko stabala, koja su pretila da se obruše.

- Krovovi su bili jako oštećeni, posebno onaj na porodičnom domu Zorice Srećković - istakao je za "Novosti" izvođač radova. - Na hitan poziv predsednika opštine došli smo da saniramo oštećene delove, pošto su najavili loše vreme narednih dana. Sve oštećene objekte vratili smo u prvobitno stanje, a nastavićemo da narednih dana pratimo situaciju. Ono što je bilo urgentno, odmah smo sredili.

Na inicijativu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, Grad je omogućio finansijsku pomoć porodicama radnika nastradalih u fabrici u Leštanima. Putem Gradskog centra za socijalni rad hitno će biti isplaćena interventna jednokratna novčana pomoć u iznosu tri prosečne plate u prestonici.

- Saosećamo sa porodicama, ovo je užasna tragedija - kaže sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. - Grad Beograd i Sekretarijat će učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti kako bipružili adekvatnu pomoć porodicama.

Danas je na mestu eksplozije trajao uviđaj koji obavlja Drugo osnovno javno tužilaštvo zajedno sa Višim tužilaštvom. Na opasnom terenu najpre su radili demineri, a za njima su stigli istražitelji.

Prema našim saznanjima, istraga o eksploziji u pogonu fabrike "Edepro" ide u dva pravca: ispitivanju pridržavanja mera zaštite neposredno pre detonacije, kao i tačnom utvrđivanju svih radnji koje su se u pogonu i magacinu odvijale u tom trenutku.

SREŠĆEMO SE OPET, BRATE

OD tragično nastradalog Bojana Ružića u sredu se na društvenim mrežama srceparajućim porukama i zajedničkom fotografijom oprostio i njegov brat od tetke Đorđe Crnomarković. On je objavio dve slike sa emotikonom srca, na kojima je pisalo "Uvek u mom srcu, srešćemo se opet moj brate jedini".

U URGENTNOM 13 POVREĐENIH

JEDAN od teško povređenih radnika pogona u Leštanama, koji je zbrinut na jedinici intenzivne nege Urgentnog centra UKCS tokom dana prebačen je na Kliniku za opekotine. Od ukupno 18 primljenih pacijenata, 13 je i dalje na lečenju, a pet je pušteno na kućni oporavak.

OTVOREN KRUŽNI PUT

NAKON što su dva dana svi prilazi pogonu fabrike "Edepro" u krugu od nekoliko kilometara bili blokirani, u sredu je Kružni put pušten za saobraćaj. Na mestu stravične eksplozije ostao je samo veliki krater i zgarište, koje savršeno dočarava razornu moć eksplozije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)