Beograd će tokom aprila biti regionalni centar obuke budućih lidera u osiguranju

Novosti online

01. 04. 2024. u 12:28

SORS akademija, osnovana od strane Udruženja osiguravajućih i reosiguravajućih kompanija iz zemalja bivše Jugoslavije (SORS) tokom aprila, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), organizuje edukacije u oblasti različitih vrsta osiguranja sa ciljem unapređenja znanja zaposlenih u ovoj branši prilagođavanja digitalizaciji i promenama koje prate i ovu industriju.

Београд ће током априла бити регионални центар обуке будућих лидера у осигурању

Foto: PKS

Aprilski program edukacije obuhvata tri modula: osiguranje, reosiguranje i posredovanje u osiguranju kroz tri nivoa edukacije: junior, senior i master nivo. Na obuci će, uz pomoć 45 mentora, eminentnih stručnjaka iz celog sveta biti obrađeno preko 90 različitih studija slučaja.

Mentori dolaze iz SCOR Nemačka, Hannover Re Italija, IUC Group Turska, Howden Tyger i Gallagher Re UK, Helvetia Insurance i Ageas Re Švajcarska, AON Češka, Marsh Hrvatska, Dunav osiguranje Srbija, Pozavarovalnica Sava Re Slovenija, Grawe osiguranje, Wiener Staeditsche osiguranje Srbija, Generali osiguranje Srbija,  kao i iz mnogih  drugih domaćih i stranih  kompanija.

- „Znanje je moć“ je jedan od poznatijih citata Fransisa Bejkona, engleskog filozofa koji je živeo u doba koje sada nazivamo dobom naučne revolucije, periodu istorije kada se ljudsko znanje toliko promenilo da je promenjen i ceo svet i naše razumevanje istog. Ali promene u doba Fransisa Bejkona su bile daleko sporije nego danas, trajale su desetinama godina, pa i vekovima. Promene koje se danas dešavaju u svim sferama života su toliko ubrzane da je veliko pitanje koliko ih sve možemo i primetiti i zabeležiti, a kamoli im se prilagoditi. Kao pojedinci sebi možemo i dopustiti lukzus da neku promenu u svetu oko sebe ne uočimo, da je ne razumemo, da na nju ne reagujemo, ali neprilagođavanje promeni predstavlja nepremostivu prepreku za bilo koji poslovni poduhvat, a po mom dubokom uverenju, posebno za osiguranje - ističe  Zorana Pejčić, predsednica SORS akademije.  

Navodi da je osiguranje multidisciplinarna, sveprožimajuća delatnost i kao takvo mora prepoznati svaku promenu, razumeti je i prilagoditi joj se. Energetska kriza, klimatske promene, razvoj novih tehnologija, veštačka inteligencija. „Sve su to promene koje predstavljaju izazove za osiguravajuće kompanije, ali i mogućnosti za inovacije i unapređenje poslovanja. Ono što nas je iskustvo naučilo je da svaka promena u svim kompanijama počinje od kadrova“, dodaje predsednica SORS akademije.

S tim se slaže i Vladimir Đorđević iz Udruženja finansijskih institucija PKS.

- Ulaganje u razvoj kadrova nije obična investicija u zaposlene, već  presudni faktor za postizanje konkurentnosti i stabilnog i održivog rasta. Radna snaga koja je dobro obučena, motivisana i sposobna da se prilagodi promenama u okruženju može biti ključna prednost u tržišnom okruženju koje je stalno u promeni. Konstantno usavršavanje zaposlenih u privredi Srbije jeste jedan od prioriteta u radu Privredne komore - dodaje Đorđević.

Predstavnici industrije osiguranja saglasni su da su promene sada vrlo dinamične. Izražena je potreba za nekom vrstom podrške  sa namerom da se isprate aktuelnosti i trendovi razvoja domaćeg i međunarodnog tržišta osiguranja. Kadrove je neophodno pripremiti za promene koji obuhvataju standardne vrste osiguranja, sa jedne strane kao i brojne specifične proizvode kao što su osiguranje i reosiguranje transporta robe, osiguranje rizika izgradnje (SAR), osiguranje energetskih rizika, avio kaska i avio odgovonosti, proizvodi osiguranja od profesionalne odgovornosti, sa druge strane i sve to u kontekstu ubrzane digitalizacije i sveta koji se svakih nekoliko godina menja do neprepoznatljivosti.

Stručna udruženja predstavljaju katalizator u podršci razvoju kadrova u industriji osiguranja, kreirajući profesionalcima platformu za razmenu znanja. SORS  već preko 40 godina svoje aktivnosti i delovanje temelji upravo na razmeni znanja, ali je uočeno da je u određenom segmentu potrebno sistematizovati edukaciju, te koliko je teško pronaći odgovarajuće predavače, ljude sa dovoljno iskustva a spremne da prenesu svoje znanje.  To potencijalno može stvoriti jaz u sticanju potrebnih znanja i veština, za ljude koji grade svoju karijeru u sektoru osiguranja i koji već imaju određena znanja koja ne mogu unaprediti samo teoretskom nadgradnjom. Stoga je, sredinom prošle godine, osnovana SORS akademija, koja u aprilu ove godine zvanično počinje sa radom.

- Naši učesnici na aprilskoj edukaciji, kojih ima preko 100, dolaze iz preko 50 kompanija, tako da slobodno možemo reći da će se Beograd tokom aprila potvrditi kao regionalni centar i u sferi osiguranja i reosiguranja. Imajući u vidu nesumnjiv uspeh u organizaciji i odazivu za aprilski program edukacije, mi smo već započeli pripreme za sledeći krug, koji planiramo za oktobar ove godine - najavila je Pejčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave